Hronika

[ Izvor: N1 ]

09. 10. 2023. 07:00 1

Početak ekstremnog zagađenja vazduha

Sredina oktobra i početak grejne sezone poslednjih godina u većem delu Srbije označava i početak ekstremnog zagađenja vazduha.

Tako umesto pretpostavljene zimske idile kada pogledamo prozor, po pravilu vidimo maglu koja ostaje i kad sija sunce ili što je češći slučaj, nekoliko nijansi sive gde je svaka od njih otrovna.

Tako nešto važi za gotovo celu zemlju, a pre svega za Valjevo, Šabac, Bor, Zaječar, Smederevo, Bor, Beograd, Novi Pazar…

- Zapravo prekomerno zagađenje ovim česticama imamo u svim mestima u centralnoj Srbiji i većem delu Vojvodine - kaže za N1 Dejan Lekić iz Nacionalne ekološke organizacije (NEA).

U pitanju su u najvećem broju slučajeva suspendovane čestice PM 2.5 i PM 10. Sve su to posledice rada pre svega termoelektrana, manjih toplana do 50 MW i individualnh ložišta odnosno grejanja na fosilna goriva poput uglja i drva. Toplane u Srbiji greju oko dva miliona građana, odnosno, skoro trećinu stanovništva.

Ugalj, otrova pun

Grejanje na fosilna goriva je najotrovnije, a prednjači ugalj. U uglju se mogu naći brojne otrovne supstance poput olova, sumpora, hroma, arsena, kadmijuma, talijuma, žive, fluora, hlora. Toksični elementi se oslobađaju u vazduhu u vidu sumpor-dioksida ili čestica arsena, nikla, kalijuma, olova, čak i radioaktivnih elemenata.

Zagađenje ugljem zavisi i od kvaliteta istog, ali uređajima u kojima se spaljuje. Što je kvalitet uglja manji, povećava se negativan uticaj na životnu sredinu i zdravlje. U Srbiji se najmanje kvalitetan ugalj - lignit masovno koristi za rad termoelektrana. On neretko ima više od 50 odsto vlage i pepela i oslobađa dosta sumpornih isprenja. Krajnji rezultat je slabije grejanje i veće zagađenje.

- Nema razloga da sve budu jer je gas stigao. Znam da nije jednostavno pristupiti svim kotlarnicama, ali u zemlji gde se grade putevi, stadioni i drugi veliki građevinski projekti ovo ne bi trebalo da bude veliki problem - smatra Lekić.

Ministarstvo zaštite životne sredine je proletos u okviru mera za smanjenje zagađenja vazduha Srbija najavilo investicije od 220 miliona dinara za prelazak kotlarnica u 27 javnih ustanova na ekološki prihvatljivije energente, kao i dodatnih blizu 100 miliona da to isto urade domaćinstva u 19 opština. Rezultati ove najave nisu poznati jer ministarstvo nije odgovorilo na postavljeno pitanje.

Lekić navodi da pitanje nadležnosti navedenih zgrada nešto što može da uspori ovaj projekat.

- Svaka zgrada ima svog titulara i tu često može da se izgubi na ritmu, odnosno efikasnosti - kaže Lekić.

Drvo i ekstremi

Drvo je još jedan od energenata koji se dosta koriste za grejanje. Drvo takođe oslobađa veće količine PM 2,5 i PM 10 čestica. Količina štetnih materija zavisi od vrste i vlažnosti drveta, ali i od kotla. Suvo drveće bolje gori i manje zagađuje, a svakako najbolja opcija za grejanje je pelet. Kao i kod uglja, količina oslobođene energije i zagađenja su u zavisnosti od uređaja u kojim se sagorevaju energenti.

Po Lekićevim rečima, neophodno je imati energetski efikasne uređaji koji imaju serftifikat. On kaže da kod nas osim ekonomske motivisanosti za grejanje energentima koji više zagađuje, nedostaje edukacija. Navodi i ekstreme koju se veoma toksični.

- To su lož ulje, gume, drveni proizvodi koji su prertpeli preradu, poput lakiranog nameštaja, zatim železnički pragovi, plastične flaše, pvc prozori. To su ekstremni primeri. Ljudi nemaju novac pa skupljaju ili kupuju po otpadima, a sve navedeno bi moralo da se prvo reciklira - dodaje Lekić.

Gas i pogled u budućnost

Prirodni gas je najčistije fosilno gorivo, koje je u Evropskoj uniji proglašeno obnovljivim izvorom. Lekić ističe da i gas ima nus prozivoda poput ugljen dioskid i metana.

- Ipak, naše ukupne emisije imaju zanemrljiv uticaj u smislu dekarbonizacije. Sa gasom bi se popravio kvallitet vazduha. Za nas je to dobro jer se smanjuju suspendovane čestice PM 2.5 i PM 10 - kaže Lekić.

Pravo rešenje bila bi električna energija koja dolazi iz obnovljivih izvora.

- Kod nas se struja i dalje dominatno dobija iz fosilnih goriva, tako da za nas to još deluje kao daleka budućnosti. Trebalo bi da zgrade imaju solarne panele ili vodene kotlove za grejanje. Biotermalna energija je zanemarena. Mi smo tu desetina godina iza razvijenog sveta - navodi Lekić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Nosilac liste

Zoran Živković [20.05.2024.]




Video dana

Hvatanje bidermajera

Anketa

Da li će Nikola Jokić igrati na Olimpijskim igrama?

Rezultati