Hronika

Direktno.rs

23. 07. 2023. 07:00 12

SLUČAJ STUPAR Crnogorsko pravosuđe ne poštuje ili smatra srpske istražitelje nesposobnim!

Crnogorsko pravosuđe ignorisalo je međunarodnu poternicu koju je Srbija raspisala za Kotoraninom Vojinom Stuparom, nije mu odredilo ekstradicioni pritvor, a u ovom momentu možemo da nagađamo da li je to urađeno zbog nepoštovanja prema našoj državi ili zbog nesposobnosti srpskih istražitelja da protiv ovog člana "kavačkog" klana prikupe valjane materijalne dokaze!

Naime, pre nekoliko dana Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv jednog od beogradskih ogranaka "kavačkog" klana, na čijem je čelu bio Nikola Vušović, zvani Džoni. Ova kriminalna grupa, čiji član je, prema navodima tužilaštva i Kotoranin Vojin Stupar, tereti se za tri ubistva i pet pokušaja ubistava. Srpskom pravosuđu nedostupan je šef ekspozirure "kavača" Vušović, ali i Stupar, za koga se zna da je u domovini.

E tu nastaje problem koji pokazuje nemoć, neznanje, nestručnost naših istražiteja ili nepoštovanje Srbije kao države, i njenih institucija. Kako je u novembru prošle godine, kada je u Srbiji uhapšeno nekoliko članova ove kriminalne grupe, Stupar bio nedostupan našim istražiteljima, Viši sud u Beogradu mu je odredio pritvor i istovremeno naredio izdavanje poternica, uključujući i međunarodnu, što je Viši sud naveo u odgovoru Direktno.rs. Tužilaštvo ga je (i još ga) teretilo da je po nalogu Nikole Vušovića, Lazaru Iliću, ubici Aleksandra Šarca, organizovao ilegalni ulazak u Crnu Goru (gde je Ilić kasnije i uhapšen).

Po naredbi Višeg suda u Beogradu Stupar je tada priveden u Crnoj Gori, ali je brže-bolje pušten. Kao razlog za takvo postupanje crnogorske policije i tužilaštva, Marko Radović, advokat Vojina Stupara, naveo je da "Stupar u vreme ubistva Aleksandra Šarca nije bio dostupan nikome, jer je bio u Spužu".

- Moj klijent Vojin Stupar u vreme izvršenja krivičnog dela za koje ga sumnjiče u Srbiji, nalazio se u Istražnom zatvoru u Spužu, a dokaze o tome sam pre nekoliko dana dostavio nadležnim organima u Beogradu - rekao je ranije advokat Marko Radović.

Napisi medija iz Crne Gore potvrđuju da je Stupar u vreme ubistva Šarca (u oktobru 2020), bio u Spužu, te da je iz pritvora pušten u decembru 2020. godine nakon što je Viši sud u Podgorici prihvatio jemstvo od 84.800 evra kako bi se branio sa slobode u postupku za šverc kokaina. Uz to podgorički Viši sud mu je odredio i meru oduzimanja putnih isprava i zabranu napuštanja mesta boravka, kao i obavezno javljanje policiji u Kotoru svakog ponedeljka.

To što je Stupar bio u pritvoru ne znači da nije mogao da organizuje prebacivanje i "doček" Lazara Ilića u Crnoj Gori. To je mogao i da uradi nakon što je pušten iz pritvora. Ali je pitanje, koliko su dokazi srpskih istražitelja "jaki" da bi naterali crnogorsko pravosuđe da Stuparu odredi ekstradicioni pritvor i izruči ga, nakon završetka suđenja za šverc kokaina i eventualnog zatvora. I to po međunarodnoj poternici koja je raspisana za njima ili na osnovu biletaralnog sporazuma koje su davnih dana potpisale Srbija i Crna Gora i koji obavezuje obe države da onoj drugoj izručuju svoje državljane osumnjičene za organizovani kriminal.

A ako su materijalni dokazi srpskih istražitelja protiv Stupara utemeljeni i neoborivi, onda smo, moglo bi se reći, u većem problemu, jer je Crna Gora pokazala više nego nepoštovanje prema Srbiji. Crna Gora je jednostavno okrenula leđa zahtevu Srbije i njene institucije nisu se oglasile i javno kazale zašto Stuparu nije određen ekstradicioni pritvor. Da li bi tako postupila sa zahtevom Hrvatske, ili recimo, Francuske ili Velike Britanije? Sigurno ne bi...

Ni ubica Šarca još nije izručen Srbiji

Još u maju 2021. godine Apelacioni sud Crne Gore odlučio je da Kraljevčanin Lazar Ilić, u Srbiji u to vreme osumnjičen za ubistvo Aleksandra Šarca, bude izručen domovini. Od tada je prošlo više od dve godine a Ilić još nije izručen Srbiji, dok mu se u Crnoj Gori sudi za planiranje ubistva Marka Ljubiše Kana. U ovom momentu nije poznato kada će uopšte biti izručen Srbiji, da li posle suđenja za planiranje ubistva Kana ili u slučaju ako bude osuđen, tek nakon odslužene kazne.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Dugo putovanje u EU

Zoran Živković [16.10.2024.]




Video dana

Sitna nezgodacija

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati