Hronika

D. Ljutić

22. 05. 2023. 22:25 23

Novak Nedić ili ko se mača lati, od mača će i poginuti

U kojoj zemlji vlast šalje mafijaše, batinaše na jednog domaćina. Kažite mi jednu zemlju u Evropi u kojoj je vlast poslala ne policiju, ne žandarmeriju, nego mafiju na poštene seljake. Ja to nigde nisam video - rekao je Predrag Veljković, poljoprivrednik iz okoline Pančeva.

Novak Nedić je generalni sekretar Vlade Srbije. Na video snimku koji je objavila poslanica Marinika Tepić vidi se kako predvodi grupu mladića za koje je Tepić navela da su "SNS batinaši“. Prema njoj, Nedić koji korača prvi, vodi "Vučićeve čuvare na “skup” u Pančevo. Ni Novak Nedić ni bilo ko iz SNS-a gde je član Glavnog odbora, a ni iz Vlade nije se do sada oglasio povodom ove objave poslanice Marinike Tepić.

Inače, na društvenim mrežama objavljen je snimak velikog broja muškaraca kako se vesele na jednom splavu, a potom ga napuštaju. Na tom videu se vidi i Novak Nedić, generalni sekretar Vlade Srbije, kako snima ili fotografiše “ekipu” sa splava. Drugi je objavila potpredsednica SSP. Na njemu se vidi kako Nedić stoji na čelu kolone nekoliko desetina mladića, koji koračaju preko drvenog mosta sa splava do obale. Ona je na Tviteru napisala da je reč o SNS batinašima i Vučićevim “čuvarima” u Pančevu. U petak je inače u tom gradu predsednik Srbije održao miting. Mladići sa snimka su uglavnom nabildovani, istetovirani, a većina je obučena u crne majice i pantalone.

Blokade poljoprivrednika trajale su četiri dana, a oni su u subotu, pre nego što je postignut dogovor, zatražili 24-časovno obezbeđenje za jednog od njih, Dejana Trajkovića. Predrag Veljković, poljoprivrednik iz okoline Pančeva, rekao je da se njihov kolega nikome ne javlja na telefon.

- U kojoj zemlji vlast šalje mafijaše, batinaše na jednog domaćina. Kažite mi jednu zemlju u Evropi u kojoj je vlast poslala ne policiju, ne žandarmeriju, nego mafiju na poštene seljake. Ja to nigde nisam video - rekao je Veljković.

Srbija baš nema sreće sa sekretarima, jer posle nekadašnje državne sekretarke MUP Srbije Dijane Hrkalović, u vezu sa članovima klana Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja, doveden je i Nedić, jedan je od političkih funkcionera aktuelne vlasti koji se godinama unazad dovodi u vezu sa navijačkim grupama, pre svaga Janjičarima koje je vodio ubijeni Aleksandar Stanković poznatiji kao Sale Mutavi. Stanković je ubijen 2016. godine, a njegovoj sahrani prisustvovao je upravo generalni sekretar Vlade Srbije.

Nedić je navodno sa Stankovićem, njegovom desnom rukom Veljkom Belivukom, kao i pripadnikom Žandarmerije Nenadom Vučkovićem Vučkom uvežbavao gađanje na vojnom strelištu. Krivičnu prijavu protiv dvojice generala koji su im to omogućili podneo je Vojni sindikat Srbije. Predsednik sindikata Novica Antić naveo je tada u saopštenju da vojno strelište koriste osobe poznate javnosti pod nadimcima Vučko, Velja Nevoja, Sale Mutavi, koji su pucnjavu vežbali sa sve generalnim sekretarom tadašnje Vlade Novakom Nedićem. Ova krivična prijava je odbačena zbog nestalih dokaza. Činjenica sa je jedan od advokata koji je Belivuka branio na sudu bio iz kancelarije oca Novaka Nedića.

Njegov dolazak u FK Partizan poklapa se sa periodom kada je navijačka grupa Janjičari, koju je predvodio osuđeni Aleksandar Stanković, nasilno preuzela tribine. Bivši potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić je izjavio da je iza te navijačke grupe bio Novak Nedić. Još 2014. Nedićev "rad" je postao zanimljiv za ovdašnju javnost. Naime, označen je kao akter seksualne afere. Funkcionerka Komisije za hartije od vrednosti L. J. optužila je Novaka Nedića, generalnog sekretara Vlade, za seksualno uznemiravanje. Ona je, uoči sednice Vlade na kojoj je trebalo da bude razrešena, svojim saradnicima poslala pismo u kome je Nedića optužila za mobing i seksualno uznemiravanje. Nakon poslatog mejla svojim nadređenima i kolegama, postupak njenog razrešenja je obustavljen i sve se završilo na tome, a Novak Nedić je napredovao na mesto generalnog sekretara Vlade Srbije.

Te iste godine, kako su izvestili pojedini mediji, Nedića su brutalno pretukli navijači Crvene zvezde jer je spopao devojku koja je bila s njima u društvu. Navodno su mu tada uzeli i službeni pištolj koji je imao kod sebe.

Da, "Ko se lati mača, od mača će poginuti" je Isusova metaforička izreka u značenju da određeno ponašanje, u ovom slučaju nasilno, na kraju povratno utiče na nečiju sudbinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 23

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati