Hronika

[ Izvor: N1 ]

18. 05. 2023. 13:42 4

Tri meseca se odlaže početak suđenja Šariću i Lazareviću

Početak suđenja osuđenom narko-bosu za šverc 5,7 tona kokaina Darku Šariću i njegovom bivšem advokatu Dejanu Lazareviću, kao i još 13 drugih okrivljenih u postupku koji se protiv njih vodi zbog planiranja ubistva i diskreditacije svedoka saradnika Nebojše Joksovića, ali i brojna druga krivična dela neće sigurno biti pre juna.

Sudeći po dosadašnjoj praksi postupak bi mogao da počne možda tek na jesen. Razlog za to nisu samo uporna odlaganja ročišta, već i činjenica da je u ovom postupku promenjen i predsednik sudskog veća – umesto sudije Dejana Terzića, kom je 1. maja istekao mandat, postavljen je novi predsednik sudskog veća Siniša Petrović.

Zbog činjenice da je novom predsedavajućem potrebno vreme da se upozna sa predmetom od nekoliko hiljada stranica, jer samo optužnica je napisana na više od 500, ročišta koja su bila zakazana za 18. i 22. maj su odložena. Pitanje je da li će se novi sudija upoznati sa predmetom u potpunosti do jula ili avgusta, a zbog letnjih godišnjih odmora krajem jula i tokom avgusta suđenja nema.Možda ovih poslednjih odlaganja ne bi bilo da je sudiji Dejanu Terziću produžen mandat. A to se desilo zbog toga što predsednica Visokog saveta sudstva Jasmina Vasović, takav zahtev nije uopšte stavila na razmatranje. Zahtev da se sudiji Terziću produži mandat je Jasmini Vasović uputio još 7. marta 2023. godine predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović. Do dana kada je sudiji Terziću isticao jednogodišnji mandat u Specijalnom sudu, koji je produžen u maju 2022, predsednica VSS ga nije stavila na razmatranje, piše N1.

Inače, sudija Dejan Terzić još 2014. je iz Apelacionog suda u Novom Sadu upućen u Specijalni sud, odnosno posebna odeljenja za organizovani kriminal i ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Zbog ovoga nema sumnje da će doći i do novog zastoja u drugim postupcima u kojima je pred ovim sudom Dejan Terzić ili predsednik sudskog veća ili član veća. U trećem postupku koji se vodi protiv Darka Šarića, na mestu predsedavajućeg sudskim većem zameniće ga sudija Siniša Petrović.
Podsetimo u februaru ove godine kao novi član veća u postupku protiv Šarića, za pranje više od 20 miliona evra za koji se sumnja da je stečen švercom narkotika, umesto sudije Dragomira Gerasimovića postavljen je upravo sudija Siniša Petrović.

On je inače bio predsednik veća koje je Darka Šarića i članove njegove organizovane kriminalne grupe prvostepeno osudilo na devet godina za pranje novca 2020. godine, ali je Apelacioni sud ukinuo tu presudu i odredio da se sudi od početka.

Takođe, sudija Petrović je bio predsednik sudskog veća koje je Darka Šarića prvobitno osudilo na 20 godina zatvora, kao i ostale članove njegove organizovane kriminalne grupe, a nakon ukidanja presude Višeg suda u Beogradu od strane Apelacionog suda u Beogradu i datog naloga za obaveznu primenu blažeg zakona prema optuženima u ponovnom postupku, doneta je presuda kojom se optuženi Darko Šarić osuđuje na maksimalnih 15 godina zatvora, kao i ostali članovi njegove organizovane kriminalne grupe.Međutim, konačnu presudu doneo je Apelacioni sud, koji je Šarića pravosnažno osudio na 14 godina zatvora za šverc 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u zemlje zapadne Evrope. Osim što je Apelacioni sud Šarića osudio na nižu kaznu zatvora (za godinu dana) od svoje prvobitne presude, Šarić je dobio manju kaznu od svog podređenog saradnika Gorana Sokovića koji je tada osuđen na 15 godina zatvora.

Zbog toga što se Darko Šarić i dalje nalazi u privoru, on još uvek nije na izdržavanju kazne po ovoj presudi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati