Hronika

[ Izvor: Blic ]

16. 05. 2023. 18:23 0

Ko je kriv za prevrtanje vagona sa amonijakom?

Ni nakon skoro pet meseci od prevrtanja vagona sa amonijakom kod Pirota, još uvek nije zvanično saopšteno da li ima nečije odgovornosti za taj težak hemijski akcident kao ni da li su dvojica muškaraca čija su tela nađena nedaleko od mesta nesreće, nastradali direktno usled trovanja ovim otrovnim gasom. Nesreća se desila 25. decembra 2022. godine, na ulazu u Pirot iz pravca Niša, na mestu Sopotski Han, kada je došlo do iskliznuća sa šina i prevrtanja četiri cisterne, od kojih je iz jedne počeo da curi amonijak. Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu započelo je opsežni predistražni postupak o uzrocima i posledicama hemijskog akcidenta koji, međutim, još uvek nije okončan, tako da još uvek nema ni tužilačke odluke, saznaje "Blic".

- Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu pokrenulo je postupak radi utvrđivanja svih pravno-relevantnih činjenica i okolnosti koje su od uticaja za utvrđivanje odgovornosti i eventualno postojanje elemenata krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti iz člana 288 stav 2 u vezi člana 278 stav5 u vezi stava1 Krivičnog zakonika. Još uvek nisu izvedene sve dokazne radnje i nisu okončana veštačenja. Nakon prikupljanja svih dokaza, doneće se javnotužilačka odluka - navela je u odgovoru "Blicu" rukovodilac OJT u Pirotu Marija Pešić.

Da podsetimo, beživotna tela dvojice vozača pronađena su nedaleko od mesta akcidenta: telo B. J. (74) iz pirotskog sela Sopot uočeno je u noći nesreće u njegovom vozilu kraj puta dok je leš turskog kamiondžije Tarika Pehlivana (55) otkriven tek sutradan, ispod podvožnjaka, u blizini pruge na ulazu u Pirot.

Kako je “Blic” pisao, obdukcija je pokazala da ima nalaza koji ukazuju na trovanje amonijakom ali da li je to bio direktan uzrok smrti – zvanično još uvek nije saopšteno.Meštanin Sopota B. J. je bio dugogodišnji kardiološki pacijent, a imao je i neurohirurške tegobe pa se posle nesreće spekulisalo da li je amonijak doveo do smrti ili njegova osnovna bolest.

Turski kamiondžija je, kako je utvrđeno obdukcijom, imao i veoma teške povrede usled pada sa visine pa se nagađalo da li je količina amonijaka u njegovom organizmu bila smrtonosna, odnosno da li je pre pada već udahnuo letalnu dozu, ili je pao sa nadvožnjaka bežeći od oblaka otrovnog gasa.

Iako sve ukazuje na to da su dvojica muškaraca život izgubili zbog trovanja amonijakom, nalaz obdukcije zvanično još uvek nije saopšten.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati