Hronika

D. Lj.

15. 05. 2023. 06:24 4

BALKANSKI KARTEL Đeneral, Pink Panter i tone kokaina

U akciji policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, uhapšeno je 13 osoba osumnjičenih da su pripadnici balkanskog narko-kartela.  Među uhapšenim članovima "balkanskog kartela" je i Miroslav Starčević Đeneral ili Deda, navodno čovek od poverenja Veljka Belivuka, pripadnik bande "Pink Panter" Dragan Đorđević Gaga, kao i Gligorije Peljević, svojevremeno hapšen u Madridu kad je zaplenjeno 3,5 tona kokaina.

Ova organizovana kriminalna grupa, koja je delovala i na području Kariba na Arubi, je u februaru 2022. godine ugovorila za samo jednu isporuku droge isplatu u iznosu od 4,5 miliona evra.

Ime Miroslava Starčevića se pojavilo u optužnici protiv šefa "kavčana" Radoja Zvicera u Crnoj Gori. Iz Zvicerove Skaj prepiske sa Starčevićem vidi se da šef "kavčana" Starčevića oslovljava baš tako: Đenerale. "U kriptovanoj komunikaciji koju je ostvarivao organizator kriminalne organizacije okrivljeni Radoje Zvicer, identifikovan je državljanin Republike Srbije Miroslav Starčević, za koga je utvrđeno da je delovao van teritorije Crne Gore", navodi se u optužnici Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore.U velikoj međunarodnoj akciji "Izi" (Easy) u kojoj su uhapšeni pripadnici "balkanskog kartela" uhapšen je i pripadnik bande  "Pink Panter" Dragan Đorđević Gaga, kao i Gligorije Peljević. Peljević je inače hapšen i 2015. u Madridu kada je zaplenjeno 3,5 tone kokaina. Dragan Đorđević zvani Gaga navodno je bio uhapšen posle spektakularne pljačke u Dubajiju 2008. godine za koju se veruje da je organizovao Milan Ljepoja, ubijen u kući strave u Ritopeku. Za njegovo ubistvo osumnjičeni su pripadnici klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. U međunarodnoj akciji uhapšen je i Ljepojin kum Mladen Lazarević koji je takođe učestvovao u pljački u Dubajiju.
Ova organizovana kriminalna grupa koju čine 20 lica sumnjiči se da je umešana u međunarodnu trgovinu narkoticima. Naime, organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije. Na teritoriji Srbije uhapšeno je 13 osoba. Od sedmorke koja nije uhapšena, dvojica se nalaze na izdržavanju kazne zatvora odnosno pritvora po rešenjima Kraljevine Holandije i Republike Peru, jedna osoba se nalazi u pritvoru po drugom osnovu u Nišu i četvorica su bekstvu.

Inače, većina kokaina koji se iz Latinske Amerike doprema u Evropu skladišti se u kontejnerima na velikim brodovima. Pošiljke kokaina smeštaju se u kontejnere sa svežim voćem i smrznutom voćnom pulpom, a budući da takve pošiljke sadrže lako kvarljivu robu koja se mora brzo transportovati, na ulaznim lukama ima manje kontrole.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati