Hronika

[ Izvor: Telegraf.rs ]

04. 05. 2023. 16:49 4

"Prvo je pucao u nastavnicu, ja sam se bacio ispod klupe": Dečak opisao kako se spasao

Velika tragedija dogodila se u sredu oko 8.40 časova kada je maloletnik K. K. (13), učenik sedmog razreda, ubio osam učenika ove škole i radnika obezbeđenja, a ranio šest đaka i nastavnicu istorije.

Ovog četvrtka je reka ljudi došla do škole u kojoj se desio masakr, ispred koje se pale sveće i ostavlja cveće. U masi je bio i jedan dečak koji je išao u odeljenje sa učenikom koji je počinio masakr.

- Nikada nije nije bio nasilan, ali juče je došao i bio je ljut. Pogled mu je bio unezveren. Prvo je pucao u nastavnicu, pa u nas, ja sam se bacio ispod klupe kako me ne bi pogodio - kaže ovaj dečak.

- Trenirao je košarku i išao na takmičenja, a na poslednjem treningu je rekao treneru da više neće dolaziti. Inače, nije ubio ljude sa kojima je imao problem, ove devojčice su bile super s njim, čak su i domaći radili zajedno. Zaista ne znam šta mu je bilo - rekao je drugar iz odeljenja i dodao da je K. K. ispucao jedan šaržer, a onda izvukao drugi pištolj iz ranca.

Podsetimo, dečak je sam pozvao policiju i rekao sta je uradio. Odmah je uhapšen, a nakon toga su privedeni i njegovi otac i majka. K. K. je pištolj uzeo od oca, iz sefa.

Kako je do detalja objasnio načelnik beogradske policije Veselin Milić, maloletni K. K. je mesec dana planirano za izvršenje. K. K. je u dužem vremenu to planirao, motiv nije saopštio. Vatreno oružje uzeo je iz očevog stana i doneo sa četiri molotovljeva koktela

- Nemi smo pred ovom tragedijom. Ogromna ljudska tragedija. Oko 8.40 časova dežurnu službu PU za Beograd pozvala je Jovanović Ivanka, pomoćnik direktora, prijavila je da je u školu ušlo dete sa vatrenim oružjem i da nasumično puca. Odmah su upućene patrole policije. Nakon toga je u 8.42 pozvalo N. N. lice i predstavilo se kao K. K. i rekao je da je upucao više lica. Dolaskom policije na lice mesta, utvrđeno je da je došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane dečaka koji je i pozvao našu službu. Osam učenika je stradalo 7 devojčica i jedan dečak - rekao je Milić.

Dodao je da je dvoje dece životno ugroženo.

- Odmah nakon navedenog događaja na licu mesta smo lišili počinioca. Pronađeno je i oružje kojim je izvršeno krivično delo i četiri molotovljeva koktela. Imao je spisak dece koje je planirao da likvidira. Motiv još nije utvrđen. Niti nam je rekao. Izabrao je iz razloga što je učionica istorije bila blizu ulaza u školu, a prvi čas imalo je njegovo odeljenje VII/2. Pištolje je uzeo iz stana svoga oca. Ostavio ih je u torbu koju je pripremio i poneo četiri molotovljeva koktela. Po dolasku u školu odmah je pucao u radnika obezbeđenja, nakon toga se okrenuo ka devojčici koja je bila dežurna i, pored nje koja je stajala za stolom, i jednoj koja je stajala pored klavira, pucao ka njima i lišio ih života.

- Zatim je nastavio ka učionici istorije, usput zamenio okvir i pucao ka učiteljici, i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, vadi okvir, baca ga, i poziva policiju. On je izjavio da je sam ovo planirao. Ovo je spisak dece koji je planirao da likvidira. Sam je radio plan ulaza i izlaza u školu i kako je sam rekao odredio prioritetne mete. Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje dete da likvidira i po kom broju - iz VII/2, VIII/4, VI/4, VIII/2, VII/4 i VII/3, i to po broju 1, 4, 2, 6 i 6... Odredio je prioritetne mete. Koga će iz kog razreda da likvidira, imao je brojeve - rekao je Milić na konferenciji za medije.

Zbog ove tragedije proglašena je trodnevna žalost od petka, 5. maja do nedelje, 7. maja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati