Hronika

[ Izvor: N1 ]

03. 04. 2023. 10:15 0

Počelo suđenje vođama OVK u Hagu, negirali krivicu

Suđenje komandantima takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju počelo je danas u 9 sati na sudu u Hagu najavom procesa, a nakon toga prešlo se na kratki sažetak optužnice.

Suđenje je počelo kratkom istorijom postupka, da bi nakon toga sudija pročitao sažetak optužnice po kojoj su njih četvorica optužena po četiri tačke, javlja N1.

Sva četvorica optuženih ponovo su se izjasnila o optužnici i krivici, negirali su odgovornost za zločine koji im se stavljaju na teret.

Nakon tih izjašnjavanja, u 9.30 počelo je iznošenje uvodnih reči tužilaštva.

Iznošenje uvodnih izlaganja je zakazano do 5. aprila, dok će izvođenje dokaza započeti 11. aprila 2023.

Njih četvorica su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti na Kosovu u periodu između marta 1998. i septembra 1999. godine. Tužilaštvo je do sada identifikovalo 312 svedoka.

Hašim Tači je bio politički lider OVK pre i tokom rata na Kosovu 1998/99, Kadri Veselji je bio šef obaveštajne službe OVK, Jakup Krasnići je bio portparol OVK, a Redžep Selimi je bio član Generalštaba OVK.

Optužnica uključuje navode o protivpravnom lišavanju slobode, zlostavljanju, mučenju i ubistvu, zločinima protiv čovečnosti, kako i odgovornost za nestanak i progone ljudi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati