Hronika

Direktno.rs

30. 03. 2023. 06:00 61

MUP godišnje daje MILIONE evra zbog izgubljenih sudskih procesa!

I dok u službenim vozilima nema goriva, pa su policajci sprečeni da odu na pojedine uviđaje, ili tonera da bi odštampali krivičnu prijavu, MUP Srbije, što zaposlenima, što građanima, godišnje plaća nekoliko miliona evra za odštete u izgubljenim sudskim sporovima i vansudskim poravnanjima!

U stilu one izreke koja godinama kruži srpskom policijom da "MUP nije dobio na sudu samo onaj ko ga nije tužio".
I zaista je tako. Jer sudski sporovi za neisplaćene dnevnice, prekovremeni rad, nezakonit otkaz, mobing, prekoračenje sile za šta tuže građani traju godinama, pa na kraju MUP, mi građani Srbije, ne samo da plaćamo dosuđenu odštetu, već i zateznu kamatu i sudske troškove. Suma sumarum, svaki od tih postupaka iznose bar nekoliko hiljada evra. Slično je i u slučajevima vansudskog poravnanja. A zaposleni u MUP-u koji su svojim ponašanjem inicirali pokretanje sudskog postupka ne snose nikakvu odgovornost što je zbog njihovog (ne)dela manje novca u budžetu MUP-a.

Pa možeš da maltretiraš potčinjenog kolegu, ili uhapšenog, finansijski te to neće koštati, jer MUP plaća. Pravi primer je Slobodan Drmanac, novi-stari načelnik Odeljenja kriminalističke policije PU Novi Sad, zbog čijeg "ponašanja" plaćamo ne samo uzbunjivaču iz MUP-a Dušku Kovačeviću, već i dvojici privedenih.Niko od tih bahatih pripadnika MUP-a ne snosi posledice, svi oni su i dalje poželjni za vlast, bez obzira na troškove koje prave u budžetu. Umesto da uštedi na njima, MUP štedi na onome na čemu ne bi smelo da se štedi i čime se može ugroziti ono čemu policija prevashodno služi - bezbednost građana i njihove imovine.

Naime, u poslednje vreme u službenim vozilima, koje zadužuju dežurne ekipe, nije bilo goriva pa su se policajci, iako je Srbija sekularna država, molili Bogu da se ne desi nešto da moraju da idu na uviđaj. Jer kako da idu kada je rezervoar prazan?! A vrhuška MUP-a samo insistira "štednja, štedite".
I u redu je štednja, ali da li treba tu štedeti ili smanjiti broj službenih vozila koja duže rukovodioci ko zna čega u ko zna kojim upravama, koji nemaju dodirnih tačaka sa radom na terenu?! Da li treba te automobile, koji onima koji ih duže ne samo da štede od plate trošak za gorivo, već su tu i registracija, amortizacija, dati onima koji su na terenu?

Dokle ide ta štednja, ali po grbači običnih policajaca ili operativaca, govori i to da kada uspeju da završe posao, neretko nemaju ni tonere da bi štampač "izbacio" krivičnu prijavu. Dovijaju se, kupuju ih sami, iako bi MUP trebalo da im obezbedi sredstva rada. U 21. veku valjda se u to ubrajaju i kompjuteri, štampači, ketridži.
Šta da očekuju građani kada vlast ima ovakav odnos prema većini zaposlenih u jednom od sistema bezbednosti? Možda da konačno otvore oči i uvide da "ekonomski tigar" nije ni maca, već je mnogo bliže nivou ekonomske amebe!

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 61

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati