Hronika

Direktno.rs

10. 03. 2023. 09:53 1

Pismo Predraga Zlatanovića: Oslobodite novinare

Kao što Vam je poznato on je 15.2.2023. godine priveden na neprihvatljiv i bezobziran način. Dejana su priveli u trenutku kada je išao u policijsku stanicu u ul. Majke Jevrosime, jer su tamo pre toga priveli našeg drugog novinara Marka. Priveli su ga u trenutku dok je izveštavao sa lica mesta o dešavanjima tog dana. Napali su ga s leđa, vukli po asfaltu i tom prilikom povredili desnu nogu. Posle toga su mu navlačili duks, džemper ili nešto slično preko glave skoro do trenutka kada je mogao da izgubi svest. Sve ovo je neprimereno i neprihvatljivo za bilo koga, a posebno imajući u vidu da je u pitanju novinar na zadatku i osoba sa hendikepom od rođenja, što je sigurno bilo poznato i inspektorima koji su dobili nalog za njegovo privođenje - kaže u pismu upućenom redakciji Direktno.rs Predrag Zlatanović, tehnički urednik srbin.info i brat Dejana Zlatanovića.

- Ovom prilikom izražavam najdublju bojazan za Dejanovo zdravlje, slobodu i prava na pravično suđenje. Osnovanu sumnju u navedeno imam nakon dosadašnjih odluka i nezvaničnog razgovora sa tužiocem i predlogom sudije. Sve ukazuje na to da žele Dejanu da ospore novinarski rad, i zabrane slobodu govora, pošto je glavni razlog zadržavanja u pritvoru mogućnost ponavljanja dela, to jest da može ponovo reći ono što je do sada govorio i što je iznosio svoje stavove. Iste te stavove i reči sa istim ili sličnim smislom su izgovorili i drugi ljudi sa manje ili mnogo više uticaja na javno mišljenje, a nisu procesuirani, a sve to sa navodima da želi da ruši Ustav.

U dosadašnjem radu Dejan je izveštavao sa mnogih mesta sa kojih niko ili retko ko je izveštavao. Takođe je omogućio svim političkim strankama, velikom broju pojedinaca, udruženjima, grupi građana i slično da iskažu svoje stavove i mišljenje ili objave saopštenje za javnost bez cenzure. Sve ovo je dostupno na našim JuTjub kanalima SRBIN.info i Centar i portalu srbin.info.

Zato apelujem na Vas da pokrenete bilo kakvu pomoć u otkrivanju odgovornih osoba za Dejanovo privođenje, zadržavanje i osporavanje na pravo govora i izjašnjavanja, kao i prava da se bavi svojim poslom.

Ovih dana ste pružili veliku podršku drugim kolegama, redakcija SRBIN.info je to ispratila i takođe dala podršku bez obzira što niko od njih nije dao podršku Dejanu, kao što smo to radili i ranije sa Markom Dragoslavićem i drugim slučajevima kada su bile ugrožene bezbednosti novinara. Dejanov primer je najteži i najopasniji primer ugrožavanja slobode govora, mišljenja i sobodnog novinarstva.

Uveren da ćete naći način da pomognete Dejanu kao građaninu i kao novinaru i kao osobi sa hendikepom. Svako zainteresovan za Dejana može me kontaktirati za više informacija - kaže u pismu upućenom redakciji Direktno.rs Predrag Zlatanović, tehnički urednik srbin.info i brat Dejana Zlatanovića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati