Hronika

[ Izvor: Mediji ]

29. 11. 2022. 11:35 1

Lalić: "Skaj" sam prodavao Zviceru i kavčanima

"Prvi put sam "skaj" dobio pre ubistva na šinama, dobio sam ga od Belivuka i posle ubistva sam ga uništio", rekao je Srđan Lalić u Specijalnom sudu u Beogradu, gde je nastavljeno njegovo svedočenje protiv optuženih Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

- Posle sam 2018. uzeo drugi, kada sam postao i distributer. Takođe sam koristio i "eko čet", koji je bio najveća konkurencija "skaju". Te dve aplikacije su mogle da razmenjuju poruke, ali je to kasnije zbog sigurnosti ukinuto. Krajem 2018. podneo sam zahtev da budem partner. Stupio sam u kontakt sa rukovodstvom "skaja", razmenili smo pin kodove i komunicirali preko skaja - naveo je Lalić.

Kada su postigli dogovor otvorio je firmu i, kako je naveo, u leto 2019. tu firmu je preneo na drugu osobu, jer im je "trebala čista firma za registraciju kamiona kojima bi transportovali drogu".

- Čovek s kojim sam komunicirao, Bin, rekao je da u "skaju" radi više od 70 ljudi i da imaju oko 800 saradnika. Dobio sam svoj portal koji je koristio za otvaranje novih naloga i gašenje. Kasnije sam dobio nalog za skaj akademiju, na kojoj sam obučavao nove saradnike. Takođe sam dobio i šifru kojom sam u cilju promocije dovodio nove klijente, neke sam dobio i od "skaj" menadžmenta koji su mi prosledili klijente. "Skaj" je podržavan u početku samo na "blekberi" telefonima, kasnije sa "nokiom" sa android sistemom, ali je to ukinuto 2019. godine, kasnije je bio "blekberi" sa android operativnim sistemom, "Iphone" i google piksel. Ja sam uglavnom prodavao "Iphone." Instalacija se vršila tako što se uređaj apdejtuje na poslednju verziju, potom se resetuje i usmeri na skaj server. Uređaj počinje da funkcioniše, server ima administraciju nad uređajem, posle se ručno podese aplikacije i na posletku se instalira "skaj" - objasnio je sistem funkcionisanja skaja.

Kakao je naveo okrivljeni-saradnik, svaki "skaj" je imao korisničko ime, koje se moglo menjati u svakom trenutku.

- Poslednja stavka je stavljanje sim kartice, holandska KPM i koštala je 14 evra i američki TNT čija je cena bila 9 evra - detaljno je prvi put objasnio kako je "skaj" funkcionisao.

"Prodavao sam Zviceru, Živkoviću... plaćalo se u bitkoinima"

- Uoči hapšenja sam imao 1.250 aktivnih korisnika skaja. U svom aparatu sam imao oko 400 kontakata. Prodavao sam i Zviceru, Živkoviću i drugim pripadnicima kavačkog klana. O svim prodajama koje sam ostvario vodio sam tabele. U njima su svi podaci, ko je poručio, platio, preuzeo uređaj. Takođe, sam radio i promocije u okviru skaj aplikacije. Išao sam u Francusku i Tursku, šireći svoju agentsku mrežu - rekao je Lalić.

- Prvo je plaćanje išlo preko banke, a posle isključivo u bitkoinima. Imao sam više izvora od kojih sam kupovao bit koine. Uoči hapšenja sam bio oko 60.000 evra u pretplati na svom skaj računu.

- Početkom 2020. sam video da mogu da vidim u kojoj zemlji se nalaze uređaji onih koji nisu u mojoj mreži. Živković mi rekao da proverim za Kožara i Hodžića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati