Hronika

[ Izvor: Standard.co.me/Monitor ]

13. 08. 2022. 21:13 2

On je pucao na masovnog ubicu: Optužen za ubistvo, oslobođen, pa hapšen zbog terorizma

Cetinjanin Nenad Kaluđerović, za koga se veruje da je juče popodne ispalio smrtonosni metak u masovnog ubicu Vuka Borilovića (34) i spračio još veći masakr, ima “bogatu” prošlost, a jedan detalj iz 2006. godine posebno je interesantan jer ga povezuje sa još jednim zločinom koji je te godine potresao Cetinje.

Naime, te 2006. godine, 13. avgusta, skoro 16 godina na dan od krvavog pira Borilovića, oko 22 sata je u Bajovoj ulici na Cetinju, ispred ugostiteljskog objekta Ambasador, ubijen Željko Jovanović. Kako je tada saopštila policija, za ubistvo je bio osumnjičen Nenad Kaluđerović, za kojim je tada bila raspisana potraga.

Isti Nenad Kaluđerović, koji je juče ponovo dospeo u žižu javnosti, prema pisanju crnogorskog portala “Standard”, posle ubistva Borilovića on je pobegao, a policija pregovara s njim da se preda.

Kako su 2006. posle ubistva Jovanovića pisali mediji, porodica ubijenog Željka Jovanovića je u pismima crnogorskim vlastima tvrdila da je Kaluđeroviću omogućeno da pobegne posle ubistva, da cetinjska policija uopšte nije blokirala grad i da ga MUP praktično i ne traži energično.

Porodici Jovanović je odgovorio lično Filip Vujanović, tada predsednik Crne Gore, koji ih je juna 2008. godine obavestio je da je za “Nenadom Kaluđerovićem raspisana lokalna, nacionalna i međunarodna poternica preko Interpola Podgorice, te da operativni podaci policije ukazuju da je on jedno vreme boravio u BiH, te da se sada nalazi u Rusiji”.

Posle više od dve godine bekstva, Nenad Kaluđerović se prijavio pravosudnim organima Crne Gore u novembru 2008, pisao je crnogorski “Monitor”. Na suđenju je izjavio da se ne oseća krivim i da nije ubio Željka Jovanovića. Naveo je da je ranije bio u pritvoru pod sumnjom za pokušaj ubistva, ali da je na kraju oslobođen, te da nije želeo da bez razloga bude ponovo zatvaran.

Prema pisanju “Monitora”, u oktobru 2010. Viši sud u Podgorici je nepravosnažno osudio Kaluđerovića na 10 godina zatvora zbog ubistva Željka Jovanovića. U presudi se navodilo da je pri tuči okrivljeni Nenad Kaluđerović iz pištolja nepoznate marke, kalibra 9 mm, prema Željku Jovanoviću ispalio hitac koji ga je pogodio u glavu, nanoseći mu tešku telesnu povredu od koje je preminuo u 23.25 časova. Posle sedam meseci, Apelacioni sud Crne Gore je vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje, pred potpuno izmenjenim sudskim većem. Istog dana je pušten iz pritvora.

Apelacioni sud je tvrdio da “činjenice utvrđene u postupku iz posrednih dokaza-indicija nesu dovoljne da bi se doneo siguran zaključak da je optuženi Kaluđerović Nenad lišio života oštećenog Jovanović Željka”.

Kaluđerović je konačno u oktobru 2012. oslobođen optužbe da je ubio Jovanovića. Oslobađajuća presuda je izazvala burnu reakciju Vidosave Jovanović, majke ubijenog Željka. Nakon što je protestovala u sudnici, obezbeđenje ju je udaljilo iz zgrade suda, a onda je još dvadesetak minuta plakala i klela.

Crnogorski mediji su tada pisali da je Vidosava Jovanović tada, vidno potresena, u nekoliko navrata kazala:

– Ja više ne mogu ovako, ja ovo ne mogu preživeti!

Telo Vidosave Jovanović nađeno je u dva dana kasnije u Morači. Muke je prekratila samoubistvom.

Medijski trag Kaluđerovića se gubi skoro 10 godina, sve do septembra prošle godine. Tada je hapšen pod sumnjom da je počinio krivično delo terorizma, pošto je bio deo grupe koja je pokušala da spreči ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju.

Kako je pisala crnogorska “Pobjeda”, N. K. je uhapšen u centru Cetinja, na Balšića pazaru, i odmah sproveden u podgoričku “Limenku”, nekadašnje sedište Centra bezbednosti Podgorica.

Kaluđerović i jedna od žrtava Borilovića, Mitar Mitrović, bili su venčani kumovi. A Mitrović je bio venčani kum i Milošu Martinoviću, čiju je suprugu i dvoje dece Borilović prve ubio.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati