Hronika

[ Izvor: Mediji ]

08. 08. 2022. 16:18 0

Direktor doma za stare u Nišu uskoro pred sudom

Milan Stevanović (48), bivši direktor Gerontološkog centra u Nišu, uskoro će se naći pred sudom jer je optužnica koju je protiv njega podnelo Više javno tužilaštvo, potvrđena.

Rešenjem Višeg suda u Nišu potvrđena je optužnica Višeg javnog tužilaštva u Nišu protiv okrivljenog zbog krivičnog dela teško delo protiv zdravlja ljudi iz člana 259. stav 2. u vezi člana 249 Krivičnog zakonika - saopšteno je iz ove pravosudne institucije.

Da će se Stevanović uskoro naći na optuženičkoj klupi potvrdio je i njegov branilac, advokat Goran Đorđević.

- Dva puta sam podnosio prigovor na optužnicu, oba puta je usvojen, treći put nije, pa je optužnica potvrđena. Očekujem da će suđenje biti zakazano u skorijem periodu - kazao je Đorđević.

Tužilaštvo smatra da je Stevanović odgovoran za nepreduzimanje mera za sprečavanje širenja zaraze kovid 19 u ustanovi kojom je rukovodio, usled čega je preminuo 51 korisnik.

Optužnica protiv Stevanovića podignuta je još 7. oktobra 2020. godine godine, ali je Viši sud ispitujući navode njegovih branilaca da je nepravilna, tri puta vraćao Višem javnom tužilaštvu na dopunu istrage. Razlog što je sud tri puta odbio da potvrdi optužni akt je bio stav da tužilaštvo nije dokazalo uzročno posledičnu vezu između Stevanovićevih radnji, odnosno njihovog propuštanja i nastupanja krivičnog dela za koje se tereti.

Poslednji put sud je odbio da potvrdi deo optužnice koja se odnosi na odluke Stevanovića da tokom marta 2020. godine odobri posete rođaka korisnicima ustanove koje su, kako navodi tužilaštvo, dovele do zaražavanja većeg broja stanara Gerontološkog centra od kojih su neki i umrli.

Takođe, nisu potvrđeni ni navodi tužilaštva da je Stevanović odgovoran za širenje zaraze, "jer je 27. marta 2020. godine zakazao sednicu Upravnog odbora u Gerontološkom centru kojoj je prisustvovao predsednik ovog organa, lice van sistema socijalne zaštite, za koga nije provereno da li ima simtome kovida 19". Prema tvrdnjama tužilaštva, sa čim se sud nije složio, Stevanović je odgovoran što je sednici kao član UO, 40 minuta prisustvovala korisnica Gerontološkog centra, nakon čega se zarazila i preminula 21. jula 2020. godine, a što je sve dodatno doprinelo širenju bolesti u ovoj ustanovi socijalne zaštite.

Sud je smatrao da nisu dokazani ni navodi tužlaštva u delu da su korisnici koji su se zarazili tokom poseta svojih srodnika, bolest preneli na svoje cimere jer su sa njima ostali u sobama pa nije potvrdio ni taj deo. Bez obzira na sve to, sud je smatrao da ima dovoljno dokaza da je Stevanović počinio delo za koje se tereti pa je ostali deo optužnice potvrdio.

Krivični zakonik predviđa da onaj ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja zaraznih bolesti te nastupi smrt jednog ili više lica, kazniće se zatvorom od dve do dvanaest godina. Stevanović suđenje čeka na slobodi jer je pušten iz pritvora u kome je proveo devet meseci.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati