Hronika

[ Izvor: KRIK ]

29. 06. 2022. 19:41 9

Obaveštavana o nelegalnoj zgradi policajca: O čemu su se dopisivali Grčić i Hrkalović?

Mejl prepiska u kojoj tadašnji direktor EPS-a Milorad Grčić obaveštava državnu sekretarku Ministarstva unutrašnjih poslova Dijanu Hrkalović o priključcima za struju na nelegalno izgrađenim objektima policajca Gorana Stamenkovića, osuđenog za slučaj Svamala, predložena je kao dokaz na suđenju Stamenkoviću zbog nelegalne gradnje. Stamenković je za KRIK nedavno ispričao kako su ga ljudi iz vrha vlasti i policije, među kojima i Hrkalović, ucenili da prizna krivicu u slučaju Savamala, a zauzvrat obećali da će mu legalizovati dve divlje izgrađene zgrade u beogradskom naselju Mirijevo.

- Po zahtevu direktora Grčića molim Vas za informaciju o statusu predmeta u najkraćem mogućem roku - obraća se mejlom Grčićeva šefica kabineta zaposlenima u EPS-u krajem maja 2016. godine, a prenosi KRIK.

Predmet za koji se raspituje tiče se dodeljivanja priključaka za struju zgradi koju je izgradio Stamenković.

U mejl prepisci naznačenoj kao "Hitno informacija" vidi se da zaposleni Grčića obaveštavaju da je slučaj zastao jer je od Stamenkovića traženo da dostavi građevinsku dozvolu za svoj objekat. On, međutim, to nije mogao da učini jer dozvolu nije ni imao - objekte je izgradio nelegalno.

Ove informacije Grčić istog dana putem mejla prosleđuje Dijani Hrkalović koja je u tom trenutku bila državna sekretarka MUP-a.

Samo 18 dana kasnije, Stamenković ipak dobija odobrenje od EPS-a da priključi oba objekta na snabdevanje strujom.

Ovu mejl prepisku sudu priložio je Stamenković i ona, kako je kazao, potkrepljuje njegove ranije tvrdnje da su se najviši državni funkcioneri bavili slučajem njegove nelegalne gradnje, odnosno da su ispunjavali obećanje da će mu legalizovati zgradu u Mirijevu, jer je priznao krivicu u slučaju "Savamala".

- (O ovome) svedoči mejl Milorada Grčića Dijani Hrkalović koje nije imala veze sa poslovima gradnje, niti je bila neposredno nadređena Stamenkoviću - istakao je na suđenju njegov advokat Ivan Ninić.

Mejl prepiska između Grčića i Hrkalović dogodila se mesec dana pošto su u izbornoj noći u aprilu 2016. nepoznate osobe sa fantomkama bagerima nezakonito srušile objekte u beogradskoj četvrti Savamala. Stamenković je te noći bio dežurni šef smene u policiji, a kasnije je priznao da je on zaustavio policajce da te noći odu u Savamalu, spreče rušenje i pomognu građanima koji su pozivali policiju.

Stamenković tvrdi da su ga, zbog pritiska domaće i međunarodne javnosti, čelnici policije ucenili da prihvati krivicu kako bi se stvorio privid da je slučaj rešen. Zauzvrat mu je ponuđeno unapređenje u načelnika policijske stanice u Sopotu, kao i legalizacija zgrade koju je nelegalno sagradio u Mirijevu.

On ističe i da mu je nakon sastanka na kom mu je predloženo da preuzme krivicu, Dijana Hrkalović pretila pominjući i njegovu porodicu, pa je zbog toga pristao na dogovor.

Iako je uradio šta su tražili, Stamenković tvrdi da nisu ispunili obećanja koja su mu dali - legalizovan mu je jedan deo objekta. On je u martu ove godine u intervjuu za KRIK ispričao detalje o pregovorima koji su doveli do njegovog priznanja.

Mesec dana kasnije tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv njega za nelegalnu gradnju – optužen je da je nezakonito sagradio deo objekta koji do danas nije legalizovan i ovaj slučaj je sada pred sudom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati