Hronika

03. 06. 2022. 16:47 1

"Tužilaštvo da hitno procesuira pretnje Brankici Stanković"

Organizacije civilnog društva okupljene oko platforme "Tri slobode" zahtevaju od tužilaštva da pokrene istragu i procesuira huligane koji su na sportskim utakmicama u prethodnih sedam dana pretili Brankici Stanković, glavnoj i odgovornoj urednici TV Insajder. Imajući u vidu da je zbog eksplicitnih pretnji koje su joj upućene pre 13 godina Brankica Stanković živela pod policijskim obezbeđenjem, smatramo da je zastrašujuće što tužilaštvo i posle nedelju dana nije pokrenulo postupke protiv pripadnika huliganskih grupa koje otvoreno ugrožavaju bezbednost svakog ko ukaže na opasnost njihovog delovanja, navodi se u saopštenju NUNS-a koje prenosimo u celosti.

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila da su pretnje upućene Brankici Stanković apsolutno nedopustive, a Veran Matić obavestio javnost da je u ime Stalne radne grupe za bezbednost novinara podneo prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu protiv NN lica za ugrožavanje sigurnosti novinarke Stanković. Uprkos tome, obaveza nosilaca izvršne, zakonodavne i sudske vlasti je da konkretnim postupcima, a ne deklarativnim izjavama i najavama dokažu da je država jača od huligana. Ove pretnje institucije ne smeju potceniti osobito imajući u vidu da ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović još uvek nisu dobila konačni sudski epilog.

Potpisnici:

Inicijativa mladih za ljudska prava

Građanske inicijative

Beogradski centar za ljudska prava

Novi optimizam

Slavko Ćuruvija Fondacija

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava- A11

Autonomni ženski centar

Transparentnost Srbija

Komitet pravnika za ljudska prava- YUCOM

CRTA

Beogradski centar za bezbednosnu politiku

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Kolumna

Dijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]

Da li je Svetislav Pešić dobro postupio što je precrtao Miloša Teodosića?

Postavite ljuljašku i zabava može da počne