Hronika

Direktno.rs [ Izvor: Južne vesti ]

25. 05. 2022. 15:09 0

Izveštaj o uzroku nesreće u rudniku "Soko" postoji, ali NIJE JAVAN

Kako je došlo do nesreće u rudniku mrkog uglja "Soko" kod Sokobanje, u kojoj je pre skoro dva meseca nastradalo osam rudara, pokazuje izveštaj stručne komisije. Iz Osnovnog tužilaštva u Aleksincu navode da su pribavili taj dokument, ali da ne mogu da objave njegovu sadržinu zbog nesmetanog vođenja predistražnog postupka.

Osam rudara je poginulo, a povređen 21 kada se 1. aprila obrušio deo jame rudnika mrkog uglja Soko, a šta je izazvalo nesreću trebalo bi da pokaže izveštaj Ministarstva rudarstva i energetike, Sektora za inspekcijski nadzor, Odeljenja geološke i rudarske inspekcije u Beogradu i Republičkog rudarskog inspektora Zorice Vukadinović, pišu Južne vesti.

- Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu obaveštava javnost da je u odnosu na prethodno saopštenje, u međuvremenu pribavljen Izveštaj stručne komisije o uzroku rudarske nesreće u jami rudnika uglja "Soko" - piše na sajtu Tužilaštva.

Dodaju da u ovoj fazi postupka, a zbog nesmetanog vođenja predistražnog postupka, ne mogu da se izjašnjavaju o sadržini pribavljenog izveštaja republičkog rudarskog inspektora.

- Budući da je isti dostavljen Univerzitetu u Beogradu, Rudarsko geološkom fakultetu, gde je u toku analiza pribavljenih podataka na osnovu kojih će Komisija veštaka sačiniti nalaz i mišljenje o tačnom uzroku nastanka nesreće - navode iz Tužilaštva.

Zaposleni u tom rudniku su nedavno naveli da su ostali bez odgovora na mnoga pitanja, a rudar Milan Stojanović je istakao da su radnici uplašeni i da razmišljaju o otkazu.

Iz organizacije "Tri tačke" su naveli da veĆ 50 dana nema odgovora o uzrocima i odgovornima za tragediju u rudniku "Soko".

Rudnik Soko kod sokobanjskog sela Čitluk je od otvaranja zadesilo nekoliko nesreća, a najveća se dogodila 16. januara 1998. godine kada je u jakoj eksploziji poginulo 29 rudara, a 27 povređeno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati