Hronika

Direktno.rs

17. 05. 2022. 21:21 5

Mačetama na čoveka pred ženom i detetom: Traže svoje psihijatrijsko veštačenje

Trojica muškaraca koji su mačetama naneli čak 50 povreda 4. marta ove godine Leskovčaninu Milanu Mitiću, u po bela dana u prepunoj kafani pred njegovom ženom i dvogodišnjim detetom, zatražili su na prvom sudskom ročištu sopstveno psihijatrijsko veštačenje koje će, po nalogu Osnovnog suda, izvršiti Zavod za sudsku medicinu iz Niša.

Oni tvrde da nisu bili psihički uravnoteženi prilikom izvršenja dela za koje se gone, a za to kao razlog navode dugu istoriju sukoba koju su imali sa oštećenim Mitićem u prethodnom periodu. Kako su naveli u podnesku sudiji, oni su se danima pre samog napada osećali uplašeno i životno ugroženo od strane oštećenog Milana Mitića, te da je delo koje su počinili zapravo učinjeno u trenutku nervnog rastrojstva.

Sudija Osnovnog suda u Leskovcu Goran Simić je odbio da se "ispitivanje istorije" njihovog prethodnog odnosa i takozvane pozadine napada uvrsti u proces suđenja.

Glavni pretres, koji je trebalo da se održi u ponedeljak, odložen jer su okrivljeni Petar i Goran Jovanović otkazali punomoćje svom advokatu Žarku Stanisavljeviću uz obrazloženje da nisu zadovoljni njegovom odbranom. Oni su odbili da se izjašnjavaju o ovom incidentu do angažovanja novog branioca, dok je okrivljeni Vojkan Jovanović delimično priznao krivično delo za koji su optuženi, a to je nanošenje teških telesnih povreda.

- Mi i dalje insistiramo na tome da je u pitanju klasičan pokušaj ubistva, a pritužbeni postupci pred Apelacionim sudom i unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova su i dalje u toku. Ja očekujem da dokazni rezultati ovog postupka i dovedu do prekvalifikacije ovog dela - kazala je za Rešetku advokatica oštećenog Jovana Vučković Pejčić.

Na prvom ročištu nisu se pojavili oštećeni Milan Mitić i njegova supruga jer, kako se tvrdilo, nisu redovno obavešteni o samom suđenju, kao ni svedokinja Jovana Radulović iz Niša koja je zbog neodazivanaja novčano kažnjena sa 50.000 dinara i naloženo je njeno privođenje.

Prvo suđenje izazvalo je veliko interesovanje javnosti koje je pored novinara dve redakcije pratilo i petnaestak zainteresovanih lica.

Oni su, prilikom odlaganja početka procesa zbog nestanka struje napravili u hodniku ispred sudnice bukvalno živi zid oko okrivljenih, nakon čega je sudija Goran Simić naložio da se samo obezbeđenje u sudnici pojača, a da se na stolicama za praćenje postupka načini jedan slobodan red između publike i okrivljenih.

Podsetimo, advokatica Jovana Vučković Pejčić iz Leskovca zatražila je krajem marta od Ministarstva unutrašnjih poslova i Apelacionog javnog tužilaštva u Nišu unutrašnju kontrolu leskovačke policije i Osnovnog tužilaštva zbog istrage ovog slučaja napada.

Vučkovićeva je ovim institucijama podnela pritužbe na rad zbog navodnog prikrivanja dokaza, pokušaja da se, kako kaže, brutalan pokušaj ubistva okarakteriše kao teška telesna povreda, te naloga nadležnog tužilaštva da se ovaj postupak vodi po skraćenom postupku.

Jedan od trojice optuženih muškaraca pušten je ranije iz pritvora odlukom Osnovnog suda u Leskovcu. Njemu je zapravo bio ukinut pritvor koji mu je najpre bio produžen za dodatnih 30 dana.

Glavni pretres je odložen za 9. jun, kada će na njemu biti kao dokaz priloženi i video snimci na kojima se vidi da se radi o više od 50 udaraca u glavu mačetama, više udaraca stolicom, kao i više udaraca nogama u glavu dok Milan leži bez svesti.

Ovaj događaj je, zbog svoje brutalnosti, uznemirio ne samo leskovačku već i srpsku javnost.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati