Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

29. 11. 2021. 15:48 0

Policija privodi učesnike blokade u Kragujevcu

Pojedinim građanima koji su u subotu blokirali Glavnu ulicu u Kragujevcu, sinoć i jutros počele su da stižu plave koverte sa prekršajnim nalozima. Kako piše Nova.rs,policija ih privodi nadležnom Prekršajnom sudu, što je potvrdio advokat Radivoje Kastratović, koji je odmah posle protesta predvideo da je moguć ovakav scenario i ponudio pro bono usluge za sve građane koji budu privedeni.

Advokat Kastratović je rekao da još nema jasnu sliku o broju privedenih Kragujevčana koji se terete za prekršaj tokom protesta, kao i da ne zna šta se strankama koje su njega angažovale stavlja na teret. Pojasnio je da u pozivima koje su dobili, nema navoda o kom konkretno prekršaju se radi.

Ovaj advokat je, odmah posle održane blokade, zajedno sa nekoliko kolega formirao pravni tim i sumnjajući da će doći do procesuiranja građana, preko društvenih mreža objavio da će pro bono zastupati sve koji budu dobili poziv.

- Moja sugestija svim strankama koje su me do sada angažovale, bila je da svoju odbranu ne iznose odmah, već da preuzmu dokumentaciju koja se odnosi na prekršaj i zatraže dodatni rok za pripremanje odbrane. Trenutno tako pristupamo u svim predmetima, da vidimo šta im se tačno stavlja na teret i kakve dokaze u sudu imaju koji potkrepljuju te naloge. Ovo je tek počelo i za sada je to trenutna situacija - kaže ovaj advokat.

Protesti u Kragujevcu protekli su mirno i bez ikakvh incidenata. Oko 300 građana u subotu 27. novembra prvo je blokiralo Glavnu ulicu kod Sabornog hrama, a kasnije i magistralni put Kragujevac - Kraljevo.

Jake policijske snage bile su prisutne na obe građanske blokade, a pre samog početka protesta u 14 sati, legitimisali su pojedine građane.

U Prekršajnom sudu u Kragujevcu, za naš portal je potvrđeno da je do sada saslušano ukupno pet osoba zbog učešća u blokadi.

Kako je rečeno, tokom noći saslušana je jedna ženska osoba i jedan muškarac, a od jutros još tri osobe. Oni se terete za kršenje Zakona o bezbednosti saobraćaa na putevima, a prema rečima nadležnih iz Prekršajnog suda, sva suđenja su odložena, jer su se privedene osobe izjasnile da žele da angažuju advokata.

Osim advokata Radivoja Kastratovića, besplatne usluge, ponudio je i advokat Zlatko Milić, koji je prošle godine takođe branio uhapšene demonstrante posle julskih protesta u Kragujevcu.

Milić za Nova.rs kaže da će uvek pro bono braniti ljude koji su žrtve političke represije. Ovaj advokat tokom prošle godine, između ostalih, zastuapo je mladića Bogdana Raonića, studenta i stipendistu prestižnog fakulteta iz Francuske, koji je uhapšen greškom.

Priča o hapšenju uspešnog i talentovanog matematičara i fizičara tada je odjeknula u celoj Srbiji, a Bogdan Raonić je godinu dana posle traumatičnog iskustva provedenog u zatvoru, na Ecole Polytechnique u Francuskoj diplomirao kao student geneacije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati