Hronika

[ Izvor: Nova.rs ]

14. 11. 2021. 09:24 0

Vučićev tužilac krije od Crnogoraca Belivuka i njegov klan

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore uputilo je nadležnim organima Srbije zamolnicu da se Veljko Belivuk, Marko Miljković i još dve osobe saslušaju na okolnosti dvostrukog ubistva u Crnoj Gori, ali odgovor nadležnih u Srbiji još nije stigao, kazali su iz crnogorskog SDT za list "Nova".

Crnogorsko tužilaštvo donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Belivuka, Miljkovića, J. N. i Ž. R. zbog sumnje da je Belivuk na teritoriji te zemlje stvorio kriminalnu organizaciju koja je sada osumnjičena za dva ubistva – Damira Hodžića i Adisa Spahića, Hodžićevog šuraka.

- Shodno Međunarodnim konvencijama i Ugovoru zaključenom između Crne Gore i Republike Srbije, nadležnim državnim organima Republike Srbije upućena je zamolnica za saslušanje svih navedenih lica u svojstvu okrivljenih. Do danas po predmetnoj zamolnici koja je neposredno dostavljena Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije, Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore nije dobilo odgovor. Pozitivnim međunarodnim propisima nije definisan rok u kojem zamoljena država mora da odgovori po podnijetoj zamolnici za pružanje pomoći, ali se uvjek očekuje, a imajući u vidu težinu krivičnih djela zbog kojih se vodi krivični postupak, da to bude u primjerenom kraćem roku - naveli su iz tužilštva.

Redakcija lista „Nova“ upitala je Tužilaštvu za organizovani kriminal u Srbiji pitanje pre koliko je stigla zamolnica njihovih kolega iz Crne Gore, zbog čega na nju do sada nije odgovoreno i za koji datum je planirano saslušanje Belivuka i Miljkovića, međutim do danas na ta pitanja nismo dobili odgovor. Zbog čega nadležni organi Srbije odlažu saslušanje Belivuka iako se o ovim zločinima govori mesecima unazad, u ovom trenutku može samo da se pretpostavi.

U međuvremenu, optužnica kojom se Belivuk, Miljković i još 28 pripadnika njihove kriminalne grupe terete za najteža krivična dela potvrđena je pre nekoliko dana.

Okrivljeni i njihovi branioci nisu podnosili žalbe na presudu, a kako saznajemo, osnovni razlog za to što je pripadnici klana „jedva čekaju da uđu u sudnicu“.

Svi oni terete se za ubistva, otmice, silovanje, proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija i druga krivična dela. Kako smo ranije pisali, optužnica se u većem delu zasniva na prepiskama sa „Skaj“ telefona koje su presretnute, kao i sporne fotografije koje su prikazivane na nacionalnim frekvencijama, što je izazvalo buru u javnosti, ali u njoj nije opisano kako je kriminalne organizacija oformljena, kako su se finansirali niti ko im je iz državnih struktura to omogućio.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati