Hronika

[ Izvor: CINS ]

28. 09. 2021. 06:00 3

SNS švercer slike vadio se na ženu, istražuje ga Tužilaštvo

Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je policiji da prikupi informacije u vezi sa slučajem "Stražar" – zaplenjenom slikom Paje Jovanovića i novcem koje je prenosio gradski sekretar Nikola Kovačević. Advokat Vladimir Tupanjac kaže da tužilaštvo može da ispita i poreklo novca kojim je Kovačević kupio tu vrednu sliku.

Uprava carina je o zapleni obavestila Prvo osnovno javno tužilaštvo kako bi utvrdili da li je Nikola Kovačević sliku i novac krijumčario ili je reč o nekom drugom krivičnom delu.

Dopis je iz Prvog prosleđen Trećem osnovnom javnom tužilaštvu, koje ga je poslalo Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije da utvrdi da li je reč o krivičnom delu krijumčarenje.

U današnjem saopštenju Višeg javnog tužilaštva, u kom se navodi da su započeli proveru, stoji i da će javnost biti blagovremeno obaveštena o svim radnjama koje budu preduzete.

Kako je CINS objavio, gradski sekretar i odbornik Srpske napredne stranke (SNS) Nikola Kovačević je osoba kod koje je carinska kontrola u julu otkrila neprijavljenu sliku Stražar Paje Jovanovića plaćenu preko 140 hiljada evra, i oko 15 hiljada evra u kešu.

Advokat Vladimir Tupanjac kaže da Više javno tužilaštvo nije vezano onim što je Treće osnovno javno tužilaštvo tražilo od njih:

- Tužilaštvo utvrđuje činjenice i nije vezano nikakvom kvalifikacijom krivičnog dela. Oni moraju da utvrde šta se tačno desilo. Tek nakon toga tužilac određuje o kom krivičnom delu je reč ili ukoliko smatra da krivičnog dela nema donosi odluku da se postupak obustavi.

Tupanjac napominje da tužilac, ako bude hteo da ispituje odakle Kovačeviću novac da kupi sliku, može to da uradi:

- U tome može da mu u značajnoj meri pomogne i Agencija za sprečavanje korupcije s obzirom na to da je on kao javni funkcioner bio u obavezi da podnosi izveštaje o prihodima i imovini i da prijavi svaku značajnu izmenu.

Kako je N1 danas preneo, iz Muzeja grada Beograda rečeno je da Kovačević nije u dogovoru sa tom ustanovom kupio sliku Stražar niti su ikada bili u komunikaciji sa njim po pitanju kupovine te slike.

- Naravno, to ne znači da sliku ne može da pokloni ili da na pozajmicu Muzeju koju Zakon o kulturi predviđa - dodaje se u saopštenju koje prenosi N1, a koje je potpisala direktorka muzeja Jelena Medaković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati