Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Hronika

Direktno.rs

16. 06. 2021. 20:55 7

MA, VAŽI... Najbolje sudije dva puta napravile sličnu grešku u slučaju "Šarić", KAKO?

Sudske instance su čak dva puta u slučaju Darka Šarića, u postupku za šverc 5,8 tona kokaina iz Južne Amerike, predmet vraćale kolegama iz nižeg suda jer im je bilo sporno učešće sudija koje su odlučivale o kazni narko-bosu iz Pljevalja.

Vest da je Vrhovni kasacioni sud ukinuo presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina i Apelacionom sudu u Beogradu vratio predmet na ponovno odlučivanje, gotovo da je šokorala sve koji ovaj proces prate godinama.

Kakio je objašnjeno, drugostepena presuda je ukinuta, jer su u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija, a da su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću. To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS na čijem čelu odnedavno je Jasmina Vasović, Vučićeva drugarica, dovelo u pitanje nepristranost "funkcionalne prirode" to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Obrazloženje VKS o ukidanju presude narko-bosu iz Pljevalja, ipak, nije originalna, već bi se moglo reći da je kopija odluke Apelacionog suda, donete 25. maja 2016. godine, kojom je prva prvostepena presuda Šariću i kazna od 20 godina zatvora, ukinuta i slučaj vraćen Specijalnom sudu.

Jedan od razloga zašto je presuda kojom je Šarić bio osuđen na maksimalnih 20 godina zatvora, ukinuta bilo je, kako je smatralo veće Apelacionog suda, i učešće sudije Vladimira Vučinića u postupku.

Sudija Vučinić, po mišljenju Apelacionog suda, nije smeo da sudi Šariću, jer je 2010. godine bio predsednik veća koje je potvrdilo optužnicu. Veće Apelacionog suda je u odluci navelo da sumnjaju u Vučinićevu objektivnost, jer je potvrđujući optužnicu "stekao određena ubeđenja i "psihološki je vezan" za raniju odluku". Ubrzo posle toga, Vučinić je napustio Viši sud i prešao u advokaturu.

Posle ove odluke VKS-a pitanje je da li će Vučinićevim stopama krenuti i dvoje sudija koji su bili u veću, koje je potvrdilo presudu Specijalnog suda kojoj je Pljevljak osuđen na 15 godina zatvora, a koje su prethodno odlučivalo da mu se pritvor produži.

Interesantno je međutim, kako se slične greške dva puta ponavljaju u slučaju Šarić. Da li su one slučajne ili ne, što je teško poverovati, obzirom da su o kazni Pljevljaku odlučivale najbolji poznavaoci prava u Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Tehnika ili snaga?

Zoran Živković [04.08.2021.]


Video dana

Prevelik zalogaj

Anketa

Čega se Aleksandar Vučić najviše plaši?

Rezultati