Hronika

Direktno.rs

16. 06. 2021. 20:55 7

MA, VAŽI... Najbolje sudije dva puta napravile sličnu grešku u slučaju "Šarić", KAKO?

Sudske instance su čak dva puta u slučaju Darka Šarića, u postupku za šverc 5,8 tona kokaina iz Južne Amerike, predmet vraćale kolegama iz nižeg suda jer im je bilo sporno učešće sudija koje su odlučivale o kazni narko-bosu iz Pljevalja.

Vest da je Vrhovni kasacioni sud ukinuo presudu Darku Šariću i ostalim osuđenima za šverc kokaina i Apelacionom sudu u Beogradu vratio predmet na ponovno odlučivanje, gotovo da je šokorala sve koji ovaj proces prate godinama.

Kakio je objašnjeno, drugostepena presuda je ukinuta, jer su u sastavu petočlanog veća Apelacionog suda koje je odlučivalo o žalbama na prvostepenu presudu učestvovalo dvoje sudija, a da su prethodno odlučivale o produženju pritvora Šariću. To je u konkretnom slučaju, prema stavu VKS na čijem čelu odnedavno je Jasmina Vasović, Vučićeva drugarica, dovelo u pitanje nepristranost "funkcionalne prirode" to dvoje sudija, jer su bili ispunjeni razlozi za njihovo obavezno izuzeće u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.

Obrazloženje VKS o ukidanju presude narko-bosu iz Pljevalja, ipak, nije originalna, već bi se moglo reći da je kopija odluke Apelacionog suda, donete 25. maja 2016. godine, kojom je prva prvostepena presuda Šariću i kazna od 20 godina zatvora, ukinuta i slučaj vraćen Specijalnom sudu.

Jedan od razloga zašto je presuda kojom je Šarić bio osuđen na maksimalnih 20 godina zatvora, ukinuta bilo je, kako je smatralo veće Apelacionog suda, i učešće sudije Vladimira Vučinića u postupku.

Sudija Vučinić, po mišljenju Apelacionog suda, nije smeo da sudi Šariću, jer je 2010. godine bio predsednik veća koje je potvrdilo optužnicu. Veće Apelacionog suda je u odluci navelo da sumnjaju u Vučinićevu objektivnost, jer je potvrđujući optužnicu "stekao određena ubeđenja i "psihološki je vezan" za raniju odluku". Ubrzo posle toga, Vučinić je napustio Viši sud i prešao u advokaturu.

Posle ove odluke VKS-a pitanje je da li će Vučinićevim stopama krenuti i dvoje sudija koji su bili u veću, koje je potvrdilo presudu Specijalnog suda kojoj je Pljevljak osuđen na 15 godina zatvora, a koje su prethodno odlučivalo da mu se pritvor produži.

Interesantno je međutim, kako se slične greške dva puta ponavljaju u slučaju Šarić. Da li su one slučajne ili ne, što je teško poverovati, obzirom da su o kazni Pljevljaku odlučivale najbolji poznavaoci prava u Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati