Hronika

[ Izvor: CINS ]

14. 06. 2021. 18:55 1

Navijačima za divljanje u Beton hali niže kazne nego učesnicima julskih protesta

Navijači koji su u maju tokom proslave titule Crvene zvezde demolirali restorane u Beton hali osuđeni su na niže kazne nego učesnici prošlogodišnjih julskih protesta, pokazuje istraživanje CINS-a. Presude Prekršajnog suda koje su analizirane pokazuju da je učesnicima nereda suđeno kao pojedincima iako se u nekim slučajevima navodi da su zatečeni u grupi, pa su na taj način potencijalno izbegli i zatvorske kazne. Advokat Ivan Ninić smatra da je reč o dvostrukim aršinima, direktnoj posledici neujednačene sudske prakse i loše kaznene politike koja ne važi isto za sve građane koji se nađu na sudskoj klupi.


Nakon što je fudbalski klub Crvena zvezda postala prvak države, 22. maja je organizovano slavlje njenih navijača na Savi ispod Brankovog mosta. Proslava je započela navijačkim pesmama, bakljadom i vatrometom, ali se pretvorila u tuču i napade navijača na pojedine restorane. Pored Lafajeta, demolirani su i lokali Sakura i Temperament, a policija je te noći privela 129 osoba, piše CINS.

Pred Prekršajnim sudom u Beogradu zbog ovog događaja je sutradan osuđeno njih 38, a sedmoro je oslobođeno.

Pored njih, 10 osoba se zbog nereda našlo pred tužiocem Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu. Tužilaštvo je 10. juna protiv njih podnelo optužni predlog zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje.

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazuje da su kazne koje su sudije tom prilikom izricale niže od dosuđenih zbog protesta u julu prošle godine, kao i da su u nekim slučajevima aršini bili drugačiji. Podsetimo, proteste početkom jula u Beogradu obeležile su scene nasilja, velike količine suzavaca i brojna hapšenja.

Tako je prilikom nereda u Beton hali, u restoranu Lafajet, jedan muškarac vikao i vređao policajca rečima "p**ke pandurske, kerovi", zbog čega ga je sudija Goran Milutinović osudio na kaznu od 55.000 dinara. U presudi je obrazložio da je reč o prekršajima sa umišljajem, a kao olakšavajuću okolnost je uzeo to što se okrivljeni korektno ponašao nakon prekršaja i tokom postupka.

Međutim, isti sudija je nakon protesta, za istu rečenicu upućenu policajcima – "pi**e pandurske" – izrekao kaznu od 30 dana zatvora. U oba slučaja okrivljeni su priznali da su to rekli, ali je Milutinović ocenio da su te reči tokom protesta prouzrokovale teže posledice. Koje su to teže posledice ne piše u presudi.

Milutinović je zbog vređanja službenih lica tokom protesta od osam osuđujućih presuda izrekao šest kazni zatvora. Samo u dve presude je naložio novčanu kaznu.

CINS je od Prekršajnog suda u Beogradu tražio izjavu sudije Milutinovića, između ostalog i na pitanja zbog čega je u jednom slučaju okrivljeni osuđen na novčanu kaznu, a u drugom na 30 dana zatvora, kao i kako je moguće da za istu uvredu bude tolika razlika u kazni. Međutim, predsednica tog suda Olivera Ristanović odgovorila je da ju je sudija Milutinović obavestio da nije u mogućnosti da daje izjave u vezi sa presudama jer se nalazi na godišnjem odmoru i dodao da je, prema njegovom saznanju, presuda koju je izrekao učesniku nereda u Beton hali u Prekršajnom apelacionom sudu jer je uložena žalba, dok je predmet koji se odnosi na učesnika julskih protesta arhiviran.

U drugom slučaju je jedna osoba zbog nereda u Beton hali osuđena za narušavanje javnog reda i mira, iako se u presudi konstatuje da je vređao policajca raznim pogrdnim rečima, dok su u prijavi za prekršaj navedene tačne uvrede – "kerovi" i "p**ke pandurske". Policija ga jednostavno nije zbog toga procesuirala niti mu je sud zbog toga sudio.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati