Hronika

[ Izvor: Insajder ]

17. 05. 2021. 14:26 9

KAKO?! Miljković ključna figura, a nije saslušan u istrazi protiv Papića

Nakon hapšenja grupe Veljka Belivuka predstavnici vlasti u više navrata su poredili ovaj sa nekadašnjim "zemunskim klanom", ističući da ne bi mogli da postanu tako moćni da nisu imali podršku pojedinaca iz države. Tri meseca nakon hapšenja Belivukove grupe, poznato je samo to da su dva inspektora osumnjičena jer namerno nisu otkrili dokaze, u dva navrata je saslušavana bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, ali kada je reč o visokorangiranim državnim službenicima, istraga je za sada pokrenuta samo protiv bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića.

Papić je osumnjičen za nezakonito vraćanje blindiranog automobila Marku Miljkoviću, najbližem saradniku Veljka Belivuka. Kako se vodi ta istraga pokazuje podatak da do danas nije saslušan sam Miljković, iako se nalazi u pritvoru.

Istraga zbog vraćanja blindiranog automobila jedina je koja se, bar za sada, vodi protiv Gorana Papića. Zbog te istrage uhapšen je početkom marta, a pušten je iz pritvora krajem aprila nakon što su u istrazi saslušani bivši ministar policije Nebojša Stefanović i visoki policijski funkcioneri.

Novinari Insajdera tražili su od Višeg javnog tužilaštva odgovor na pitanje da li je u istrazi protiv Papića saslušan i Marko Miljković, ali odgovor nije dobijen uz obrazloženje da ne mogu da odgovore jer bi to ugrozilo istragu.

Ipak, odgovor na ovo pitanje dobijen je od advokata Dejana Lazarevića, koji brani Miljkovića u istrazi koju vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal gde se sumnjiči da je član organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka.

- Marko Miljković nije saslušan u istrazi protiv Papića. Niti je bilo predloga za njegovo saslušanje na okolnosti oduzimanja i vraćanja vozila - rekao je za Insajder Lazarević.

Miljković je u pritvoru od 4. februara ove godine, kada je uhapšen zbog sumnje da je sa Belivukom organizovao kriminalnu grupu, koja se za sada terete za tri ubistva.

Mesec dana kasnije, tačnije 9. marta, priveden je bivši zamenik načelnika SBPOK-a zbog nezakonitog postupanja policije.

Prema tvrdanjama tužilaštva, Papić je 15. aprila prošle godine uticao na kolege da upravo Miljkoviću vrate privremeno oduzeti blindirani automobil, i to pre nego što je vozilo pretreseno i utvrđeno da li u njemu ima nedozvoljenih predmeta, kao što su oružje ili narkotici.

Tapušković: Postoje pisani tragovi o vraćanju automobila

O postupku nezakonitog vraćanja automobila najbližem saradniku Belivuka, policajci koji su oduzeli vozilo i koji su bili zaduženi za obradu sačinili su službene beleške, kaže advokat Branislav Tapušković koji zastupa Papića u istrazi.

- Tri savesna policajca su o svemu sačinili službene beleške. U njima su opisali sve okolnosti vraćanja blindiranog vozila - kaže Tapušković.

Prema njegovim rečima, u tim beleškama se nalazi i odgovor ko je naložio da se vozilo vrati iako nije završena obrada, odnosno nije pregledano na skeneru kako bi se utvrdilo da je u vozilo eventualno skrivena droga ili oružje.

Da postoje dokazi o tome ko je naložio vraćanje automobila Tapušković je rekao i nedavno kada je u istrazi saslušan i bivši ministar policije Nebojša Stefanović. Ovaj advokat je tom prilikom izneo tvrdnju da ni Papić ni bivši ministar Nebojša Stefanović nisu naložili vraćanje automobila.

Tvrdio je i da je u dosadašnjoj istrazi razrešeno pitanje ko je vratio vozilo, ali ni na insistiranje novinara, nije želeo da kaže ime onoga ko je to naredio.

- To vam neću reći, ali to se zna, apsolutno do svakog detalja. Zna se ime policajca koji je izdao naredbu, to je jedan od načelnika, koji je i dalje u vrhu MUP. Ako kažem da je on u vrhu MUP, onda to znači da je u vrhu MUP - rekao je Tapušković.

U ovoj fazi istrage jedini osumnjičeni je bivši načelnik SBPOK-a, koji se tereti za trgovinu uticajem. Papić je na saslušanju izjavio da ga je tog 15. aprila "Nebojša Stefanović pozvao ljut što je Marko Miljković bio pet sati na saslušanju u Policijskoj upravi za grad Beograd, a još nije saslušan u SBPOK", nakon čega je on, kako je rekao, organizovao njegov prevoz do SBPOK-a. Stefanović, bivši ministar policije a sada odbrane, saslušan je krajem aprila nakon čega se oglasio saopštenjem u kom je naveo da on nije tražio da se vozilo vrati.

U pisanom obraćanju javnosti naveo je da "niti je imao bilo kakve veze sa kriminalnom grupom (Veljka Belivuka) koja je predmet krivičnog postupka, niti je imao veze sa postupanjem policije i sa vraćanjem spornog vozila".

Pored Stefanovića u istrazi su saslušani i Dejan Kovačević, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a, direktor policije Vladimir Rebić, nekadašnji načelnik PU za grad Beograd Milan Stanić, bivši prvi čovek beogradske kriminalističke policije Milenko Minužaba, kao i još nekoliko pripadnika MUP Srbije.

Goran Papić - nekad i sad

O Goranu Papiću mediji su izveštavali i pre hapšenja zbog sumnje da je trgovao uticajem. U oktobru 2019. godine, Dejan Pejović, vlasnik restorana "Jahorina" u Zaplanjskoj ulici, medijima je ispričao da ga je 22. oktobra pretukao Goran Papić, jer je otvorio restoran u blizini kafane njegovog oca Milorada. Pejović je Gorana Papića i njegovog kolegu iz SBPOK-a optužio da su ga udarali, šutirali, stavili mu lisice na ruke. Tortura je, kako je ispričao, trajala sedam, osam minuta.

Prema Pejovićevoj tvrdnji, patrola policije koja je došla na lice mesta nije dozvolila Hitnoj pomoći da mu pruže neophodnu lekarsku pomoć, a "blago su mu sugerisali da je on kriva strana". Posle Pejovićevih tvrdnji, oglasili su se i lideri opozicije i javno su optužili Papića za bahato ponašanje, ali i za sporan način sticanja fakultetske diplome.

U odbranu Papića stali su predstavnici vlasti, a tadašnji načelnik UKP-a Dejan Kovačević u saopštenju je naveo da je to "još jedan politički napad na pripadnike MUP-a i to u trenutku kada beleže rezultate".

Saopštio je i da je "Papić udaljen sa posla, do okončanja disciplinskog postupka, koji je protiv njega pokrenut zbog utvrđivanja eventualnog postojanja prekoračenja policijskih ovlašćenja, i da je o svemu obavešten SUK", odnosno Služba unutrašnje kontrole. Papić je ubrzo vraćen na posao jer, kako je tada naveo MUP, utvrđeno je da nije prekoračio ovlašćenja.

Posle privođenja Papića, mediji su objavili i da sa bivši zamenik načelnika SBPOK-a vozio u "ferariju", vrednom 400.000 evra. Iako nije naveo identitet policajca koji se vozio u skupocenom automobilu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je otkrio neke detalje o vlasniku "ferarija" - "izvesnom Bajramiju, koji sa Naserom Keljmendijem diluje drogu".

- Postavlja se pitanje šta srpski policajac radi u kolima jednog Bajramija? Zato što je država krenula na njih. Oni žele da unište život i meni i mojoj porodici i mojoj deci. Imate mnogo primera - od Jovanjice, pa znate sve. U jednom trenutku sam bežao od toga da čujem istinu da moji saradnici mogu da budu odgovorni za takve gadosti. Ja već godinu i nešto dana znam sve, ko sa kim sarađuje. i živim sa tim, i ne mogu da vam objasnim koliko se mučim, pošto sam ja te ljude birao - rekao je predsednik Srbije posle Papićevog hapšenja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati