Hronika

Direktno.rs [ Izvor: Beta ]

23. 02. 2021. 09:33 13

Simonoviću ZATVOR zbog paljenja kuće novinaru Jovanoviću

Nekadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović osuđen je danas prvostepeno na četiri godine i tri meseca zatvora, jer je sud utvrdio da je naručilac paljenja kuće Milana Jovanovića, novinara portala Žig info.

Na istu kaznu osuđen je kao neposredni izvršilac i Aleksandar Marinković koji je u bekstvu, a za kojeg je sud utvrdio da je bacio molotovljev koktel u garažu Jovanovićeve kuće. Jovanovića je spasila supruga, koja ga je u poslednjem momentu kroz plamen i dim, izvukla napolje.


Na četiri godine osužen je Vladimir Mihailović, u to vreme aktivni policajac, koji je kao posrednik pronašao izvršioca tog dela.

Sudija Spaso Žugić je rekao da Jovanoviću nije upaljena jakna ili vikendica, već dom, što je osnovno ljudsko pravo predviđeno i evropskim konvencijama. On je rekao da je odbrana sve vreme sprovodila opstrukciju postupka, posle čega su optuženi i većina advokata protestujući napustili sudnicu.

Kako smo ranije pisali, Dragoljubu Simonoviću sudilo se da je "u dobro osmišljenoj konspiraciji" podstrekao zločin nad Milanom Jovanovićem da bi ga sprečio da objavljuje tekstove. Tužilac je za njega zatražio maksimalnu kaznu od osam godina, koja je i predviđena za to delo.

Za drugooptuženog, bivšeg policajca Vladimira Mihailovića tužilac je tražio kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a za višestrukog prestupnika Aleksandra Marinkovića, koji je bacio flašu sa zapaljenim benzinom u garažu i time izazvao požar, tužilac tražio kaznu od šest godina zatvora.

Podsetimo, proces su obeležile pretnje koje je optuženi Simonović uputio tužiocu. Naime, on je naveo da će "preispitati njegov rad" i da "možda više neće biti tužilac". Osim toga Simonović je vređao i Jovanovića, koji je pisao o njegovim mahinacijama dok je bio na čelu ove Grocke. Dvojica okrivljenih - Vladimir Mihajlović i Igor Novaković, promenili su prvobitne iskaze. Na prethodnom ročištu Novaković je naveo da je ranije bio zastrašivan, uz uvrede i pretnje, da prizna da je bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović nalogodavac tog napada.

Prethodno je i drugookrivljeni Vladimir Mihajlović tokom iznošenja odbrane potpuno promenio iskaz. On je takođe naveo da je ucenjen i prevaren, suprotno onome što je ispričao u policiji kada je rekao da je nalog dobio od Dragoljuba Simonovića. Prema njegovim rečima niko mu nije obećao novac da zapali kuću novinara Jovanovića "pogotovo ne Simonović".

Kuća je zapaljena u decembru 2018. godine, a ubrzo je privedena pevačica Bojana Cvetković Šijacki koja je priznala da je Marinkovića dovezla do kuće novinara. Sklopila je sporazum sa Drugim osnovnim tužilaštvom i osuđena je na šest meseci nkućnog zatvora sa nanogicom.

Ubrzo je uhapšen i Simonović, u to vreme aktuelni predsednik opštine Grocke. Bio je u pritvoru, smenjen je sa funckije, ali je ostao u Glavnom odboru Srpske napredne stranke. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 13

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati