Hronika

Direktno.rs

02. 09. 2020. 21:15 39

Tužilaštvo raspisuje poternicu za Tatjanom Vojtehovski zbog emisije "Život priča"

Zbog emisije "Život priča" u kojoj je novinarka Tatjana Vojtehovski otkrila sve detalje mehanizma oduzimanja dece majkama u ekspresno kratkom roku, i dodeljivanja starateljstva bogatim i moćnim očevima, tužilaštvo je podiglo optužnicu, a sada Treći osnovni sud raspisuje i poternicu zbog navodnog neodazivanja suda novinarke Vojtehovski.

U emisiji su otkriveni detalji sprege između sudije Lidije Alagić, istih veštaka i istog advokata suprotne strane, koji su se ponavljali u nekoliko različitih slučajeva, kod nekoliko majki koje su ostajale bez dece, od kojih je najpoznatiji slučaj oduzimanja dece Mariji Mali od strane tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Kontaktirali smo Tatjanu Vojtehovski, koja se nalazi u Crnoj Gori.  

- Da, nalazim se u Crnoj Gori i danas sam dobila informaciju od mog advokata Vladimira Todorića da tužilaštvo hoće da raspiše poternicu za mnom, zbog navodnog neodazivanja sudu. Mene je u avgustu kontaktirala moja komšinica i rekla da me traži policija. Mislila sam da je neka greška, pa sam zamolila da mi da policajca na telefon, jer nisam bila u Beogradu. Policajac mi je rekao da ima nalog za moje privođenje, pitala sam zbog čega, jer nisam imala doslovno nikakvu ideju o čemu se radi. Rekao je da ne zna i da je to sve što može da mi kaže i dao mi je broj predmeta, za koji nisam znala ni da postoji, a kamoli da se protiv mene vodi ikakav sudski spor. Kontaktirala sam Todorića, koji je dobio informaciju da se protiv mene vodi spor zbog emisije "Život priča" koja se bavila mehanizmom oduzimanja dece majkama i spregom istih ljudi koji učestvuju u tom mehanizmu, u različitim slučajevima. Tako sam saznala da se protiv mene vodi spor već tri godine, a ja ni jedan poziv za sud nisam dobila.

Da li je jedna od pominjanih u emisiji sudija Lidija Alagić, koja se pominje i u slučaju Marije Mali?

- Da, jeste. Advokat Todorić je danas bio na sudu, jer je davanje mog iskaza odbrane zakazano uprkos tome što je sud obavešten da nisam u Srbiji i rekao kada se vraćam u Beograd. Na njegovu molbu da se ne raspisuje poternica, jer se vraćam 11. septembra ujutru, dobio je informaciju da će poternica ipak biti raspisana.

Podsećamo da je Tatjana Vojtehovski nizom emisija o ovoj temi otkrila mehanizme oduzimanja dece majkama i da je rasvetlila slučajeve nekoliko žena, kojima su deca oduzeta po identičnom principu. Najpoznatija emisija je bila sa bivšom suprugom Siniše Malog, koja je nakon snimanja povukla saglasnost za emitovanje, dok je zauzvrat Siniša Mali povukao protiv nje sve tužbe. Marija Mali je tako dobila decu nazad, a Vojtehovski je zbog povlačenja saglasnosti emitovala emisiju bez sagovornice, u kojoj su se čula samo njena pitanja koja je postavljala Mariji Mali.

Vojtehovski nam je potvrdila da je izuzetno zabrinuta zbog povratka u Srbiju.

- Prvo mi uopšte nije jasno kako je moguće da se protiv mene vodi spor i da ja o tome ne znam ništa. Inače se na sve pozive uredno odazivam. Nije mi jasno kako je moguće da me tužilaštvo traži i ne nalazi čitave tri godine. Prvo, mogli su svakako da me nađu za vreme vanrednog stanja, kada smo bili zatvarani u kuće po četiri dana. Drugo, ja sam godinu dana bez posla, tužilaštvo kaže da ne može da me nađe tri godine. Pa kako je moguće da nisu mogli dve godine da me nađu na poslu svaki dan na TV Prva, ako već tolike godine nisam po njima svraćala kući? Zabrinuta sam zbog povratka, jer treba da se vratim kolima sa majkom koja ima skoro 80 godina i zaista ne znam šta ću da radim sa njom ako me pokupe na granici čim uđem u Srbiju. Upravo sam joj saopštila šta je moguće da se dogodi, i naravno to je za nju izuzetno stresno. No, ipak ja nisam Jutka, koga nekako nisu mogli u onolikom Brusu da nađu, a poternicu za njim nikad nisu raspisali.

Podsećamo da su pored Vojtehovski, mnogi mediji izveštavali o majkama kojima su oduzeta deca, sudiji, veštacima i istom modelu postupanja i koliko je javnosti poznato jedino se protiv Vojtehovski vodi postupak zbog krivičnog dela: Povreda tajnosti postupka. Sudija Lidija Alagić, koju je više žena optužilo da im je mimo zakonskih procedura oduzela decu je u međuvremenu napredovala i postavljena je za sudiju Višeg suda u Beogradu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 39

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati