Hronika

Direktno.rs

10. 06. 2020. 16:13 0

ŠTA SE ČEKA? Šarić pre 18 meseci osuđen, a Apelacioni sud ne potvrđuje presudu

Veće Specijalnog suda pre godinu i po dana izreklo je prvostepenu presudu Darku Šariću na 15 godina zatvora, zbog organizovanja kriminalne grupe koja je prošvercovala 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu. I šta sad? Čeka se odluka Apelacionog suda.

Još 10. decembra 2018. sudija Siniša Petrović proglasio je narko-bosa, kako ga mediji zovu sve vreme, krivim i izrekao mu kaznu od 15 godina zatvora, u koju se uračunava i vreme provedeno u pritvoru, od 17. marta 2014. 

Šarić nakon više pokušaja odlaganja suđenja, te presude, sad punih 18 meseci čeka i na pravosnažnost iste te presude za šverc narkotika i iznošenje završnih reči na suđenju za pranje novca. Za to vreme njegov ortak iz Hrvatske Anastazije Martinčić već je "odležao" svojih 10 godina u Urugvaju. Martinčić je prvi pao u akciji "Balkanski ratnik", osuđen je na osnovu dokaza koje je i Srbija prikupila.

Ostali iz Šarićeve ekipe, koji su osuđeni u Italiji i Sloveniji, na osnovu tih istih dokaza završavaju svoje kazne, samo kod nas glavnokomandujući ne zna šta će. Apsurd je da u Srbiji ovakav primer još stoji otvoren, pogotovo jer je od Srbije sve počelo.

Šariću se sudi, sa još 17 lica, za pranje 22 miliona evra, i to kroz kupovinu preduzeća u privatizaciji, davanjem pozajmica i kredita ili sklapanjem fiktivnih ugovora. Tako se na poslednjem ročištu ovog meseca, kada je bilo zakazano iznošenje završnih reči, nisu pojavila dvojica optuženih - Bojan Stanojković i Aguš Erdinč.

Dok je Stanojković medicinskom dokumentacijom opravdao nepojavljivanje u sudnici, Erdinč to nije uradio. Prethodno je i sam Šarić minirao postupak, jer je u septembru, kada su bile planirane završne reči, zatražio promenu sudije i dao otkaz svojim advokatima, pa je suđenje odloženo. Zahtev za promenu sudije je odbijen, a Šarića trenutno zastupa advokat po službenoj dužnosti Oliver Dojčinović.

Iako postupcima prolongira kraj suđenja, Pljevljak je tvrdio da “sudija namerno razvlači postupak”. To inače nije bio prvi put da je Šarić tražio promenu sudije i otkazao advokate. Naime, izuzeće sudije tražio je i 2015. godine, ali je taj zahtev odbijen.

Isto tako se ponašao i na prvom, ali i na ponovljenom suđenju, za šverc kokaina. Suđenje je nakon toga odlagano kako bi se njegov advokat upoznao sa slučajem. Svoje advokate, koji su ga i dalje branili u postupku za pranje para, Šarić je vraćao kasnije.

Uprkos miniranju postupka, od strane optuženih, prva prvostepena presuda Šariću i njegovoj kriminalnoj grupi izrečena je u julu 2015, nepunih 16 meseci nakon što je “pao” u ruke srpskog pravosuđa. Sud mu je izrekao 20 godina zatvora, na tu odluku se žalio Apelacionom sudu, koji je 11 meseci posle prve prvostepene presude, naložio ponavljanje suđenja.

Ponovljenjo suđenje počelo je krajem septembra 2016, a interesantno je da je Šarić, ako se izuzmu begunci, jedini bio u pritvoru dok su se ostali branili sa slobode. I na ponovljenom suđenju, odugovlačenje - najčešće preko otkaza braniocima.

Posle više od dve godine, sud je Šariću, po drugi put, izrekao prvostepenu kaznu, ovoga puta 15 godina zatvora. Specijalni sud smatra da je tokom postupka utvrđeno da su Darko Šarić, Goran Soković, Željko Vujanović i sada pokojni Dragan Dudić Fric organizovali transport kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine tako što su brzim gliserima i jahtama prebacivali u prekookeanske brodove, iskrcavali u Italiji, a potom raspačavali po Evropi. Pripadnicima grupe davali usmene naloge šifrovanom komunikacijom, a ovi su ih izvršavali, te da su tako prokrijumčarili 5,7 tona kokaina.

Naravno, i odbrana i tužilaštvo su se žalili na takvu odluku suda, a kada će Apecioni sud donelti odluku za sada može samo da se nagađa. Nesumnjivo je međutim da je već "premašeno" 11 meseci koliko je bilo potrebno za odluku posle prve prvostepene presude. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati