Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

22. 10. 2024. 15:40 1

Tonino Picula novi izvestilac EP za Srbiju

Bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske i dugogodišnji predstavnik te zemlje u Evropskom parlamentu Tonino Picula, novi je izvestilac tog tela za Srbiju.

Picula, koji predstavlja Socijaldemokratsku partiju Hrvatske u EP još od 2013. godine, naslediće na toj poziciji Vladimira Bilčika, koji se nije kandidovao za drugi poslanički mandat, piše Glas Amerike.

- S obzirom na veliko iskustvo koje sam stekao i poznavanje prilika na zapadnom Balkanu kao i politike proširenja EU, ovo imenovanje doživljavam kao priznanje za dosadašnji rad. Ova nova dužnost predstavlja kontinuitet brojnih aktivnosti posebno tokom mog proteklog mandata - napisao je Picula na svojoj Fejsbuk stranici.

"Proces pristupanja mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterijuma"

Dodao je da pozdravlja i podržava činjenicu da je politika proširenja ponovno u fokusu EU.

- Evidentna je veća politička podrška nego ranije, ali proces pristupanja i dalje mora biti utemeljen na ispunjavanju kriterijuma! Svaka zemlja treba biti ocenjena individualno prema svojim rezultatima - zaključio je Picula.

Ranije je potvrđeno da će pozicija izvestioca za Srbiju, koju je u proteklih deset godina držala Evropska narodna partija (EPP), biti dodeljena grupi Socijalista i demokrata (S&D).

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Tvrda glava

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati