Društvo i ekonomija

D. Ljutić

14. 10. 2024. 18:00 7

Naprednjaci na OBUCI kod KOMUNISTA iz Kine

Kina je uvek nameravala da ima odskočnu, političku dasku u Evropi. Nekad su to bili Enver Hodža i Albanija, a danas Aleksandar Vučić i Srbija. U svim tim susretima sa delegatima komunista iz Kine, Aleksandar Vučić je kao ključan razlog za saradnju isticao analogiju - "kao što je Kina suočena s velikim političkim pritiscima političkih i privrednih konkurenata sa Zapada", tako je i "Srbija, koja je na važnom strateškom mestu, opkoljena i pritisnuta sa svih strana".

Dеlеgacija Komunističkе partijе Kinе stigla jе 13. oktobra u trodnеvnu posеtu Srbiji tokom kojе ćе sе sastati sa prеdstavnicima državе i rukovodstvom vladajuće Srpskе naprеdnе strankе (SNS). SNS je saopštila da do posеtе dolazi nakon uspostavljеne saradnje Srbije i Kinе, kao i bliskе stranačkе saradnjе SNS i Komunističke partije Kine, "čijе su putеvе trasirali prеdsеdnici Alеksandar Vučić i Si Đinping". Istovremeno, delegacija Vlade Vojvodine na čelu sa predsednicom Majom Gojković, boravi u poseti kineskoj provinciji Šandong.

Veze između dve vladajuće stranke u Srbiji i Kini intenzivirane su tokom poslednjih godina. U junu 2019. godine u studijskoj poseti Pekingu, Nančangu i Šangaju, ekonomskim i političkim centrima Kine, boravila je delegacija od 15 članova Srpske napredne stranke. Tada je saopšteno da SNS nastavlja produbljivanje političke i ekonomske saradnje sa KP Kine. Delegaciju je tada predvodio Marko Đurić, kao potpredsednik Glavnog odbora stranke. Đurić je u oktobru 2020. imenovan za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama.

- Išli su tamo da nauče mnogo toga, išli su na obuku da vide kako to Komunistička partija Kine radi. Dočekali su ih kao braću i sestre - objavio je Vučić na stranačkom Glavnom odboru održanom istog meseca.

Dakle, veze Komunističke partije Kine i Srpske napredne stranke nisu nove. Raniji ambasador Kine u Srbiji, Li Mančang, inače tvorac kovanice "čelično prijateljstvo", govorio je u oktobru 2018. godine na svečanosti povodom desetogodišnjice Srpske napredne stranke. Godinu dana kasnije, zvaničnik Komunističke partije Kine Jang Šijado je nakon sastanka sa funkcionerom naprednjaka Markom Đurićem izjavio da je cilj komunista da pojačaju saradnju i razmenu između dve partije. Đurić je tada rekao da je "Srbija kuća otvorenih vrata za Kinu". Srpska napredna stranka sa Komunističkom partijom Kine ima bolju saradnju nego sa bilo kojom evropskom narodnom partijom, odnosno sa partijama kojima SNS po "vokaciji" pripada i koje su joj ideološki mnogo bliže od bilo koje komunističke partije.

Poput KP Kine, tako i SNS ima sličan "primat upravljanja" - dovoljno je pogledati javna preduzeća, stanje u pravosuđu i drugim državnim institucijama. Na Onlajn samitu organizovanom 6. jula 2021. povodom 100 godina postojanja KP Kine, predsednik Srbije održao je govor iz sedišta svoje stranke uz prisustvo oko 300 stranačkih funkcionera.

- Vaše reči, poštovani predsedniče Si Đinping, o tome kako KP Kine ne može i ne sme imati izdvojene i partikularne interese u odnosu na interese Kine i njenog naroda, poslužiće mi kao inspiracija u radu i borbi za moju zemlju, a uveren sam da bi iz njih i mnogi drugi imali šta da nauče - rekao je između ostalog Vučić.

I predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srbiju bila velika čast da ugoste predsednika Kine Sija Đinpinga, a u razgovoru visokom delegacijom Komunističke partije Kine, istakla je da je ta poseta rezultirala mnogim važnim dogovorima. Navela je na sastanku sa članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jinom Lijem da su posete visokih zvaničnika iz Kine uvek veoma značajne za dodatno produbljivanje saradnje dve zemlje, saopšteno je iz njenog kabineta.

Kineska Komunistička partija zadire u svaku elementarnu poru tog društva, te "traženje idola" u takvom režimu može da zabrinjava. U junu 2019. godine u studijskoj poseti Pekingu, Nančangu i Šangaju, ekonomskim i političkim centrima Kine, boravila je delegacija od 15 članova Srpske napredne stranke. Predvodio ih je Marko Đurić. Odmah po povratku pojedini članovi delegacije su ispričali da su u Kini učili kako se radi za građane, da će SNS formirati svoju političku akademiju i pristupiti kontaktima sa građanima, ali i merenju doprinosa članstva u razvoju zemlje. I bi tako. Poznato je ko sada sve predaje u toj akademiji.

Kada jedna politička partija, kao što je naprednjačka, ima idola, skicu delovanja preuzima u Komunističkoj partiji Kine. To podrazumeva želju da se još više poraste, da se postane još uticajniji. A pohvale naprednjaka kineskim zvaničnicima služe da odobrovolje one kojima Srbija duguje ogroman novac, sa tendencijom da se i dalje zadužuje po gorim uslovima nego na Zapadu. Zbog zaduživanja i poslova sa Kinom, koji se u izveštajima međunarodnih organizacija opisuju kao netransparentni i da ostavljaju prostor za korupciju, Srbija se našla i na meti kritika Evropske unije, čija članica teži da postane. 

Srbija i dalje računa na Peking i u blokiranju članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama, jer Kina kao stalna članica Saveta bezbednosti ima pravo veta. Međutim, niti Kineze interesuje Kosovo, niti imaju šta da kažu i urade po tom pitanju, interesuje ih samo novac koji su nam pozajmili i uložili u razne biznise u Srbiji. Toliko o izvornom komunizmu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati