Društvo i ekonomija

Direktno.rs

10. 10. 2024. 18:07 4

Nikezić o projektu Jadar: Srbija se zadužuje 1,8 milijardi na projektu koji će ugroziti zdravlje ljudi

Država Srbija će na projektu Jadar izgubiti preko milijardu evra, jer je vrednost infrastrukture koju mi ulažemo u projekat preko 1,8 milijardi evra, a aktuelizovana vrednost svih budućih prihoda države manja od 700 miliona evra, navodi se u saopštenju Dušana Nikezića, narodnog poslanika i potpredsednika Stranke slobode i pravde, koje prenosimo u celosti.

- To znači da se građani Srbije danas zadužuju 1,8 milijardi evra, sa kamatnim stopama koje prelaze 8%, da bi potencijalno zaradili manje od 700 miliona evra, i to na projektu koji će ugroziti zdravlje ljudi, životnu sredinu i budućnost celog jednog regiona.

To je ključni rezultat ekonomske analize koju je objavio Rio Tinto, i to sve sa nerealnim pretpostavkama o ceni litijum karbonata od 15.600 dolara po toni i sedmostrukom rastu tražnje za litijumom do 2030. godine, koje stvarnost svakodnevno demantuje.

A ovaj podatak najbolje govori koliko je neodgovorna ova vlast, kad im, ni za ovako veliki i važan projekat, nije palo na pamet da uradi nezavisnu ekonomsku analizu opravdanosti, kao što neće uraditi ni nezavisnu analizu uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi. I te analize će im raditi Rio Tinto.

Briga ovu vlast i za zdravlje ljudi, i za životnu sredinu, i za ekonomski interes države i građana. Očigledno im je važan samo interes krupnog kapitala i lični interes lobista Rio Tinta u vrhu vlasti - zaključuje Dušan Nikezić, narodni poslanik i potpredsednik Stranke slobode i pravde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Napadnut krokodil

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati