Društvo i ekonomija

D. Ljutić

13. 10. 2024. 20:40 28

VUČIĆ I EXPO: "Ja sam nervozan i tresem se od straha"

Zabrinutost kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića je intezivna i lične prirode, izaziva je pomisao da se neće završiti svi planirani poslovi do održavanja grandioznog EXPA 2027. Odakle će stići 18 milijardi evra za investicioni ciklus "Skok u budućnost - Srbija Expo 2027" i 3 milijarde za Rafale? Tih para nema u budžetu. Država će morati da se zaduži. Ono što je nevolja jeste da će te dugove morati narod da vraća. Hraneći njegovu fantaziju pričom o grandioznim projektima, mi mu u stvari činimo uslugu i postajemo njegove sluge. To je maštanje jednog čoveka u cilju vlastite promocije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom.

- Mi moramo da žurimo. Celoj Evropi je mir potreban. Ja sam nervozan i tresem se od straha hoćemo li mi u miru koji imamo uspeti da završimo sve svoje obaveze do 1. decembra 2026. kada predajemo ključeve za EXPO. Plašim se nekog dodatnog ludila, a to dodatno ludilo neće nas da zaobiđe. Nije samo pitanje da fizički sačuvate glave, što hoćemo, već je pitanje i kako će to sve da se odnosi i kako će to sve da utiče na našu ekonomiju. Zato je ova vrsta saradnje od izuzetnog značaja za nas - naveo je Vučić.

Vučić je najavio da će EXPO promeniti Srbiju, da će stanovnici Srbije nakon četiri godine živeti u promenjenoj zemlji. Treba da se setimo da je pre tri godine obećao novu kanalizaciju u predgrađu Beograda Borči koja nikada nije urađena. Inače, teško da će se bitno promeniti život običnih građana, posebno onih van Beograda, s obzirom na to da će ta investicija imati najvećeg efekta na Beograd i njegovu okolinu. Profitiraće kompanije koje su uključene u realizaciju tog projekta. A kad je u pitanju trošenje novca iz budžeta, poslove dobijaju kompanije koje su u neposrednoj vezi sa pojedincima ili grupama iz političke nomenklature. Vučićeve priče o tome da će EXPO bitno transformisati našu zemlju potpuno su neutemeljene. Nije ni važno, kad imamo tu sreću da živimo u Vučićevom luna parku.

Predsednik Srbije se sam potrudio da javni život pretvori u ličnu stvar. To lično uveo je tako što je sam lično napadao i komentarisao sve što mu padne na um. Takvim ponašanjem Vučić neprekidno vređa Ustav i gazi institucije, jer on sve lično zna, pa one nisu ni potrebne. On je uvođenjem tog ličnog namerno vratio Srbiju u stanje u kome je društvo organska tvorevina sa jednom najmudrijom glavom na ramenima. Gde nema razlikovanja države i društva, niti država služi društvu, niti je pod njegovom kontrolom. Vučić je napravio radikalski zaokret u društvo u kome je država lično on. On kao gazda Srbije i svih nas.

To je ta najružnija stvarnost i slika današnje Srbije, u kojoj se vode lični poslovi, a države i institucija nema ni od korova. Imamo neke ljude i njihovog samoproglašenog ličnog gazdu koji se svom narodu neprekidno obraća preko svih medija, koji su i sami postali gazdin lični servis. Vratimo se mračnim upozorenjima na tamnu, hladnu i gladnu budućnost. Nije bilo davno kada je Aleksandar Vučić tešio i tetošio naciju kako imamo svega u izobilju. Strahom se može vladati prilično dugo, ako umete da ga dozirate, da ga tempirate, naročito kada su u pitanju lični interesi. Samo što takva vladavina retko može imati bilo kakav smisao osim, naravno, sebe same.

A nama, sužnjima njegovim, uveliko je već pozlilo od njegovog ličnog širenja panike.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 28

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati