Društvo i ekonomija

D. Ljutić

08. 10. 2024. 21:03 4

RUDNIK LITIJUMA Malter za još jedan Vučićev kamen temeljac

Srbija je u stvari jedno veliko gradilište, u kojem se i ne zna šta se gradi. Važno da je veliki nered, da sve pršti i da je za početak srušeno sve što je dosad tu bilo. I, naravno, tu je i ON. Aleksandar Vučić, preduzimač naših snova, ugovarač našeg boljeg života koji treba da nam donesu neki Arapi, Kinezi... a sada i Nemci.

U monolozima o ekonomskom čudu u Srbiji, o kojem govori kao da ga je on sam stvorio, obavezno naglašava: "lično sam otvorio ili postavio kamen temeljac za više od 150 fabrika širom Srbije". Dobro je sve to, industrija kamena temeljaca prosto cveta pod ovim režimom. Predsednik SNS-a Miloš Vučević ocenio je da je SNS postala kamen temeljac Srbije. Dok opozicija u Skupštini Srbije zahteva da se spreči istraživanje i iskopavanje litijuma i bora na zapadu zemlje, iz vlasti se zalažu da se ono omogući. Poslanici raspravljaju o ovoj temi, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Nemačkoj gde učestvuje na panelu o baterijama. Čemu onda rasprava ako je već sve unapred dogovoreno, još jedna novoradikalska manipulacija i zaluđivanje naroda?

Aleksandar Vučić je na panelu "Pregovori o novoj alijansi - odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama“, koji se održavao u okviru Hamburške konferencije o održivosti, kazao da kada se govori o rudarenju mora da se govori i o društvenoj koheziji.

- Moramo da razgovaramo o tome sa našim narodom i o ukupnom lancu vrednosti. Ne radi se ovde samo o rudarenju, već i o našoj budućnosti. Radi se o tome da ćemo u budućnosti morati da proizvodimo sve što nam je potrebno - kazao je predsednik.

Zbog čega sada pokušava da odgovornost prebaci na narod? Vučić nastoji da celo društvo bude u jednom stroju. Ko nije - taj je neprijatelj, izdajnik, lopov i provlači se kroz blato njegovih tabloida. Poseban deo radikalske retorike Aleksandra Vučića odnosi se na viđenje budućnosti, njegove i naroda Srbije. Građanstvo je, razume se, već otvoreno za takav vid manipulacije, naročito ako dolazi od predsednika, koji najviše voli da objasni kako nešto što je očigledno zapravo nije to. Tako smo zakoračili u svet njegove zamišljene moći i manipulacija. Režim uvek obećava više nego što može da postigne, demagozi nisu od juče, ali otkud ovo namerno i danonoćno izmišljanje koje se očigledno ceni i traži kao kvalifikacija za državnu funkciju? A da bi uspešno lagali - moraju rušiti državu i institucije, zastrašivati medije i kupovati ljude, što nemilice čine. A pre samo nekoliko godina pričao je sasvim drugačije.

- Moje je da uradim ono što mislim da je najbolje za Srbiju, a ne da mislim o tome kako ću narodu da se dodvoravam - tako je Aleksandar Vučić govorio 17. marta 2018. godine.

Početkom devedesetih Zapad je verovao da će investicijama i otvorenim tržištem uspeti da Rusiju približi Zapadu, što se nije dogodilo, pa tako i danas naivno misli da preko litijuma može da Srbiju približi Zapadu. Naivno je i uverenje Francuske i Nemačke, pa čak i Amerike, da je Vučić stabilizator i nosilac sigurnosti na Zapadnom Balkanu, pa, ako mu daju ono što želi, ceo Zapadni Balkan će se približiti Evropskoj uniji. To je potpuno pogrešno gledanje. Jer Vučić zazire od demokratije u svom okruženju. Ako projekat litijuma zaživi i krene punim tempom, kako je to Olaf Šolc najavio, Vučić će na neki način postati gospodar situacije na Zapadnom Balkanu. Njegova pozicija će jačati, ali neće jačati evropske perspektive Srbije jer će on nastaviti da simulira evropski put, a Evropska unija će se, nažalost, kao i do sada praviti da to ne vidi.

Teško je predvideti šta će se sve dešavati na Zapadnom Balkanu, a litijum može da bude okidač za ta dešavanja. Zapad smatra da treba da radi sa onom vlasti koju ima u Srbiji, a ne sa onom kakvu bi zaista želeo i narod u Srbiji, što je veoma problematično. Jer bez demokratije u Srbiji nema napretka i litijum tu ne pomaže. Za Kurta Basenera iz Saveta za politiku demokratizacije sa sedištem u Berlinu, litijum ima ekonomski, ali i politički značaj, i za Nemačku i za Srbiju.

- Siguran sam da se Vučić u odnosima sa EU posle dogovora sa Nemačkom (i EU) oseća još sigurnije nego ranije - ocenjuje Basener.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati