Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic ]

08. 10. 2024. 14:07 1

Paprena novogradnja: Cene astronomske, jedno naselje prednjači

Stambeni kompleksi u kojima stanari, pored prostora za život, imaju i prodavnice, restorane, teretane i druge objekte potrebne za život, tokom proteklih godina postali su vrlo popularan koncept gradnje u Beogradu. Ipak, takva vrsta komfora dosta košta. Tako kvadrat u Beogradu na vodi premašuje čak 9.000 evra, a Novom Beogradu ide i do skoro 5.000.

Najskuplji kvadrat stambenog prostora tokom aprila, maja i juna ove godine prodat je u prestoničkom naselju Beograd na vodi, a njegova cena bila je 9.125 evra, pokazuju zvanični podaci Republičkog geofetskog zavoda.

Ovi podaci se, inače, formiraju na osnovu cena u sklopljenim kupoprodajnim ugovorima, što znači da su oni istovremeno najrelevantniji i najbolje prikazuju stanje na tržištu.

Iako je najviša cena u Beogradu na vodi bila viša od 9.000 evra po kvadratu, nekretnina se u ovom delu grada mogla pazariti i po nižim cenama koje, doduše, jesu previsoke.

Inače, u ovom periodu su u Beogradu na vodi prodata 63 stana.

Odmah iza Beograda na vodi, po popularnosti, ali i po cenama, nalazi se kompleks Novi Dorćol, u kojem je tokom tri meseca prodat 21 stan.

Prosečna cena kvadrata ovde iznosi 4.455 evra, ali raspon ide od 3.865 do 4.930.

Još jedan deo grada u kojem kvadrat novogradnje premašuje 4.000 evra je Novi Beograd, konkretno dva stambena kompleksa.

Prvi je Bel mondo, kompleks čija gradnja još nije završena, ali u kojem se stanovu već prodaju, i to u rasponu cena od 3.375 do 4.285 evra po kvadratu.

Inače, treba imati u vidu da će, kada kompleks bude završen, cene biti još više, s obzirom na to da su kvadrati uvek jeftiniji u sivoj fazi, odnosno tokom gradnje.

Drugi kompleks na Novom Beograd su Lastavice, a kvadrat se ovde kreće od 2.805 do 4.150 evra.

Najpovoljniji stambeni kompleks nalazi se na Paliluli, preciznije u Višnjičkoj banji. U pitanju je Sunnyville, u kojem se kvadrat kreće od 1.005 do 2.275 evra, što znači da je prosečna cena 1.785.

Za manje od 2.000 evra može da se nađe i kvadrat u novogradnji na Zvezdari, preciznije u kompleksu Woodstar residence, gde se cene kreću od 1.480 do 2.755 evra.

Inače, u drugom kvartalu 2024. godine, u odnosu na drugi kvartal 2023, zabeležen je porast broja kupoprodajnih ugovora u Novom Sadu, i to za 442 ugovora (22,5 odsto), Kragujevcu za 146 ugovora (22,9 odsto) i Nišu za 135 ugovora (15,6 odsto).

Suprotno tome, u Beogradu je prodaja pala za 84 ugovora, odnosno 1,1 odsto.

Što se tiče postignutih cena, najskuplji stan koštao je 955.000 evra, njegova površina 145 kvadrata i nalazi se u Beogradu na vodi.

Najskuplja kuća prodata na Savskom vencu za 1.500.000 evra, dok je najskuplje parking mesto u drugom kvartalu plaćeno 60.000.

Inače, kada je reč o načinu plaćanja, 10 odsto svih prometovanih nepokretnosti finansirano je putem kredita, što predstavlja povećanje od tri procentna poena u odnosu na prethodnu godinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati