Društvo i ekonomija

D. Ljutić

08. 10. 2024. 07:07 12

UOČI NOVOG DIJALOGA Da li je Kurti PREVARIO Vučića?

Da li je Aleksandar Vučić kriv što je Aljbin Kurti praktično uspostavio vlast na severu Kosova? Jer po Vučićevom nalogu srpski policajci su napustili policiju Kosova, a srpski tužioci i sudije pravosuđe. Nakon toga su Srbi bojkotovali izbore, pa su na čelo opština na severu došli Albanci. Znači li to da li je francusko-nemački plan za Kosovo, odnosno Ohridski sporazum, u koji je Zapad polagao velike nade, utihnuo? Beograd i Priština žele da pokažu da su konstruktivni, ali ne pričaju o implementaciji Ohridskog sporazuma, već čekaju kakva će biti politička konstelacija sledeće godine tako da do tada ne možemo da očekujemo nikakav korak napred.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da će sledeće nedelje raditi na pripremi narednog sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu u okviru dijaloga uz posredstvo Evropske unije, ističući da bi voleo da se sastanak održi u narednim sedmicama.

Ne postoji drugi put kako smiriti situaciju na severu Kosova nego da se Srbi vrate u institucije, da se raspišu novi lokalni izbori i da se onda pregovara o formiranju Zajednice srpskih opština kako bi se osigurala integracija srpske zajednice u kosovsko društvo. Ali, Vučić, a i lokalni Srbi, vreme je pokazalo, pogrešili su što su izašli iz institucija, a još veći problem su napravili akcijom Milana Radoičića koja je imala "proslavu" od strane Srbije. To je omogućilo Kurtiju da uspostavi bezbednosnu kontrolu na severu. Ogromna greška čoveka koji se u Srbiji pita za sve.I tu nema laži, zvanični Beograd želeo je da Srbi izađu iz kosovskih institucija. Sad policajce i gradonačelnike nije tako lako vratiti. Srbi su bojkotovali referendum o smeni albanskih gradonačelnika u opštinama na severu Kosova, pa treba čekati godinu dana na nove lokalne izbore. Što se tiče sudija i tužilaca, njihove ostavke nisu formalizovane, pa bi oni i mogli eventualno da se vrate. 

Priština se sada zbog Banjske obračunava sa Srbima na severu, i tu trpe obični građani koji sa tom akcijom apsolutno nemaju nikakve veze. Priština tvrdi da se obračunava sa Beogradom i sa Srbijom, a vlast u srpskoj prestonici zbog toga ćuti. Očigledno je da je Priština uspostavila punu kontrolu nad severom i da će sprečiti funkcionisanje bilo koje institucije Srbije. Tako će sistem na severu funkcionisati po zakonima Kosova u okviru onoga što je dogovoreno Briselskim sporazumom.A stanje na terenu je nešto što Vučić ne može da kontroliše i to ga užasno nervira i navodi da ovih dana, što više može, zabašuri probleme na Kosovu. U nemačko-francuskom planu i Ohridskom aneksu potvrđeno je da sve ono što je ranije dogovoreno u dijalogu mora biti sprovedeno da bi se išlo dalje. Nažalost, Priština to ignoriše. I Vučićeva strategija prema Kosovu jeste oduglovačenje. To je počelo odmah nakon prihvatanja Ohridskog sporazuma koji on nije potpisao, ali je visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj, kao međunarodni svedok napravio belešku kojom se potvrđuje da su dve strane prihvatile taj sporazum što znači da je to prvoklasni međunarodni ugovor. Taj sporazum je armatura koju je Evropska unija godinama tražila kako bi se postigla pravno obavezujuća normalizacija između Srbije i Kosova. Vučić je pokušao da odugovlačenjem sve to poništi.Takve poteze ne bi vukao ni neko ko je tek ušao u politiku, a ne čovek koji za sebe uvek govori da je doajen ne samo srpske, već i politike na Balkanu. Moguće je da je mislio da na taj način može da uceni Kurtija ili Zapad i da povede sa 10:0, ali nije. Prisustvo specijalne policije, hapšenje i premlaćivanje ljudi, čak i onih koji duvaju u pištaljke, bile su moguće zato što se Srbija predstavlja kao neka fotokopija Rusije na Balkanu. Kurti to vešto koristi i neprestano ponavlja, znajući da neće biti nikakvih sankcija za sve ono što su uradili na severu Kosova.

I, da. Kladiti se na Donalda Trampa. Pusta očekivanja Aleksandra Vučića. Kosovo nije krucijalni problem američke spoljne politike. Američki prioriteti su na sasvim drugoj strani bez obzira na to ko dođe na vlast u SAD. Dok je bio na vlasti Tramp je pokušao da podeli Kosovo, pa nije uspeo. Da li Vučić misli da bi Evropa dozvolila podelu Kosova? On tako nešto više ne može da servira ni domaćoj javnosti. Upućeni u tešku situaciju na Kosovu smatraju da će Kurti, dok bude trajala američka predsednička kampanja i kada maltene cela Evropa bude pratitila situaciju u Vašingtonu, pokušati da uzme sve što može na Kosovu. Šta još? Sada smo, zahvaljući režimu u Beogradu, došli u situaciju da Republika Srbija priznaje lične dokumente Kosova. Koja to država priznaje lične dokumente svoje pokrajine?Smisao identiteta u javnom prostoru Srbije nije isključivo lični. Identitet se tu vezuje za preuzimanje odgovornosti u raznim oblicima transakcija sa drugim licima. "Dobro, šta si prihvatio iako potpisao nisi", moglo bi da se pita Aleksandra Vučića, predsednika Srbije. Naravno, kada bi bila dozvoljena pitanja koja nisu unapred naručena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 12

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati