Društvo i ekonomija

[ Izvor: Blic ]

05. 10. 2024. 09:56 1

Jak bol u mišićima, malaksalost i glavobolja, temperatura! Srbija na udaru virusa

Novi soj korona virusa hara Srbijom što je dovelo do porasta broja zaraženih. Kako je doktorka Biserka Obradović istakla za Blic, ambulante Domova zdravlja su pune, a obolele simptomi novog soja često zavaraju simptomima aktuelnih virusnih i bakterijskih infekcija. Mnogi, pogotovo mlađi, virus preleže "na nogama", a doktorka je skrenula pažnju zašto je veoma važno da se jave lekaru.

Kako ona kaže, u Srbiji je trenutno aktivna varijanta flirt omikron virusa i među njima najizraženija je JN1 varijanta. Napominje i da su simptomi mnogo blaži u odnosu na ranije sojeve korone.

- Trenutno su aktivna i druga virusna i bakterijska oboljenja, pa je veoma važno razlikovati simptome koji nekada mogu da prevare. Flirt se razlikuje po tome što se kod njega prvo javlja veoma jak bol u mišićima, zatim jaka malaksalost i glavobolja - priča doktorka za "Blic".

Što se temperature tiče, ona traje od jednog, pa čak i do pet dana.

Kako doktorka objašnjava, povišena temperatura uglavnom traje kraće, što i vara ljude i onda naprave kardinalnu grešku.

- Oni vide da su dobili temperaturu, popiju neke lekove da je snize, onda kada nestane za dan misle da je to to, jer se nisu ni testirali i onda odu i prošire virus dalje - ističe doktorka Obradović.

Ovakav slučaj, kako doktorka tvrdi, uglavnom oslikava mlađu generaciju, koja viruse preleži "na nogama", dok su stariji odgovorniji.

- Prosek starosti ljudi koji idu da se testiraju na koronu je 54 godina, što znači da su to ili oni koji su prepoznali simptome ili oni koji i dalje imaju nekakvu vrstu straha kada je ovaj virus u pitanju - kaže ona.

Upravo zato što se mladi ne izleče do kraja i ostanu roviti, dolazi do sekundarnih infekcija poput upale uha, grla, pa čak i pluća, ali i bronhitisa.

- Poznato je da kovid dosta obori organizam i imunitet oslabi, a oni se ne izleče kako treba. Međutim, konkretno ova aktuelna varijanta obilazi imuni sistem, pa nije važno da li ste vakcinisali ili ne, jer ne mora da znači da nećete oboleti - napominje doktorka.

Takođe, doktorka Obradović dodaje i da flirt obilazi respiratorne sisteme i "gađa" digestivni trakt, pa ne treba da čudi ako kod zaraženih pojave i neke stomačne tegobe.

- Upravo zato se lekarima javljaju i mnogi sa dijarejom, bolovima u stomaku, a neki i sa povraćanjem - priča ona.

Kako doktorka upozorava sada su aktuelni i adeno, respiratorni i rota virusi, kojima je trenutno i vreme.

- To su tipični simptomi, temperatura, glavobolja, a kod rota virusa imamo i dijareju - kaže.

Takođe, doktorka Obradović je apelovala na početak vakcinacije protiv gripa, koja je za pojedine grupe od izuzetne važnosti.

- Apelujem na sve, ali pogotovo na one koji imaju preko 65 godina i sa hroničnim oboljenjima. Nekada grip može biti opasniji i od korona, ili bilo kog drugog virusa - napominje ona.

I na pedijatrijskim odeljenjima Domova zdravlja došlo je do porasta obolelih sa simptomima respiratornih infekcija, ali kako doktorka Biserka Obradović ističe, to je i očekivano s obzirom da su se deca vratila u škole i vrtiće, a ove infekcije se brzo šire.

- Deca se druže, razmenjuju igračke, gumice, olovke, a ove infekcije se prenose kapljičnim putem i brzo se razbole - objašnjava doktorka.

Komplikacije u ovim slučajevima su retke, ali se manifestuju u vidu upale uha, sinusa, bronhitisa i upale pluća, tako da je preporuka svim roditeljima da se pridržavaju savetovanih mera prevencije i terapije od strane izabranih pedijatara.

Obradovićeva posebno napominje da se svi oni koji osete bilo kakve simptome prvenstveno izoluju od kolektiva, a potom i posete svog lekara.

- Veoma je važno da se spreči širenje virusa. Neophodno je i da unose puno vitamina, a sad su nam pijace pune. Eto sada imamo i svežu papriku, a šta je bolji izvor C vitamina od nje - kazala je ona.

Podseća da je preventiva veoma važna i da su aktivnost, dovoljan unos tečnosti i zdrava ishrana ključni za sprečavanje bilo koje bolesti.

- Važno je i da unosimo što manje toksina poput cigara i kofeinskih napitaka, ali i da uvek nađemo izvor pozitivne energije - poručuje doktorka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati