Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

03. 10. 2024. 11:31 5

Kokanović: Kompromis sa vlašću i Rio Tintom ne dolazi u obzir

Aktivista iz udruženja Ne damo Jadar Zlatko Kokanović izjavio je da su izmene Zakona o rudarstvu i energetici kojim bi se trajno zabranilo iskopavanje litijuma i bora u Srbiji, krajnji cilj i jedina prihvatljiva mera. - Nikakvi kompromisi, dogovori i dijalozi sa kompanijom i vlašću ne dolaze u obzir - rekao je Kokanović. Ukoliko ne dođe do izglasavanja zakona, najavljuje radikalizaciju.

Kokanović je u emisiji "Iza vesti", govoreći o sastanku sa predstavnicima opozicije koji će biti održan u petak u Gornjim Nedeljicama, rekao da je važno što se opozicija ujedinila oko teme koja je, kako ističe, iznad politike i svih podela.

- Vlast pokušava da prebaci loptu u svoj deo terena, da oni igraju igru. Da je opozicija dobila tu sednicu, imali bi svog izvestioca koji bio imao i neograničeno vreme za obrazlaganje. Koliko sam video, oni (vlast) hoće da predlože amandman - da nam daju garancije da će se raditi po evropskim i svetskim standardima. Mi imamo Bor koji ima sve te garancije, a znamo da je u Boru zagađenje veliko i da je svaka treća – četvrta osoba obolela od kancera - naveo je on.

Smatra da je amandman podrška kopanju litijuma.

- Oni se poslednjih meseci pozivaju na garancije Evrope i sveta, a znamo da su nam ta ista Evropa i svet davale garancije i kada su nas bombardovali, i za Kosovo, a znamo šta se sve izdešavalo - podseća Kokanović.

 Govoreći o sednici o litijumu koja je zakazana za ponedeljak, 7. oktobar, Kokanović je rekao da treba da se skinu rukavice i da se zna ko je na kojoj strani.

- Znamo da je vlast za projekat, da su najveći lobista kompanije, ali sada moraju da izađu i to pokažu u Skupštini - kazao je on.

Na pitanje da li opozicija uživa poverenje aktivista i stanovnika doline Jadra, Kokanović je kazao da se kompletna opozicija javno izjasnila da je protiv eksploatacije litijuma i bora.

- Dok se drugačije ne izjasne, to je to -  naveo je Kokanović i dodao da ih smatraju saveznicima jer su predložili izmene zakona koje su predlagali i aktivisti „Kreni-promeni“, a tiču se zabrane geoloških istraživanja i ekspoloatacije litijuma i bora na teritoriji cele Srbije.

Kako je kazao, svi predstavnici opozicije koje su pozvali su potvrdili dolazak u Gornje Nedeljice.

- Mora da se gura ovaj zakon, to je krajnji cilj i jedina mera koju mi možemo da prihvatimo. Nikakvi kompromisi, dogovori i dijalozi sa kompaijom i vlašću ne dolaze u obzir. Ili će biti rudnika i nas neće biti… Kompromisno rešenje ne postoji - naglašava Kokanović.

 - Ako se ne izglasa zakon, preći će se u radikalizaciju - rekao je Kokanović navodeći da tu pre svega misli na blokade saobraćajnica koje su najviše urodile plodom, one iz novembra 2021. i januara 2022. godine.

Kokanović kaže da očekuje podršku opozicije.

- Verujem da će to uroditi plodom jer samo zajedno i u što većem broju možemo da pobedimo ovo zlo - kazao je sagovornik N1.

Prema njegovim rečima, vlast je zloupotrebila volju svojih birača, i bilo bi legitimno da su u kampanji rekli da su za otvartanje rudniika litujuma u dolini Jadra.

Kokanović kaže da stalno postavlja pitanje na koje nema odgovor - da li je ova vlast, njen vrh, na platnom spisku kompanije ili je kompanija u sastavu vlade.

- Ukoliko nije ni jedno ni drugo, onda se sve svodi na interes pojedinca - kaže on.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati