Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

02. 10. 2024. 18:43 11

Profesori iz gimnazije u koju su išli Brnabić i Mali: RADE NAM O GLAVI oni koje smo učili

Prosvetni radnici, tetkice u školama, domari, sekretari i računovođe, psiholozi i pedagozi, kao i zaposleni u predškolskim ustanovama, ponovo su ove srede, javno u centru grada, podsetili Vladu Srbije na zahteve i probleme koje su im izložili pre više od godinu dana. Ponovo su upozorili na mogućnost da će i škole i vrtići "biti pod ključem", ukoliko premijer ne ispuni ono što je ranije obećao i potpisao. Pozivali su i njega, Miloša Vučevića, pozivali su i ministarku prosvete, ali i predsednicu Skupštine Srbije Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog, koji su bili đaci Pete beogradske gimnazije i koje su učili isti ti profesori "čija se sudbina danas rešava".

Prosvetni radnici ispunili su obećanje - održali su drugi, još veći i masovniji protest na ulicama Beograda, revoltirani jer Vlada Srbije ne rešava njihove zahteve. Ispred zgrade Skupštine Srbije bili su i prosvetni radnici, ali i njihove kolege koje rade kao nenastavno osoblje u školama. Bile su i vaspitačice, ali i roditelji, pa čak i deca.

Ređali su se govornici iz prosvetnih sindikata, nizala su se podsećanja na sve ono loše što se dogodilo u prosveti, na sva obećanja države da će gorući problemi u obrazovanju biti rešeni.

Predstavnici reprezentativnih prosvetnih sindikata pozivali su ministarku prosvete Slavicu Đukić Dejanović da dođe "među ljude", isto tako i premijera Miloša Vučevića, a posebno su pozvali predsednicu Skupštine Srbije Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog koji su bili đaci Pete beogradske gimnazije.

- Ana i Siniša su bili đaci Pete beogradske gimnazije. Zbog toga ova škola želi da im uputi poruku: Dođite i pridružite se protestu prosvetnih radnika - glasila je poruka iz ove škole.

Peta beogradska gimnazija je ove srede radila. Đaci su imali nastavu. Možda nisu imali sve časove jer je nekoliko profesora iz ove škole bilo na protestnom skupu. Reporterki portala Nova.rs rekli su da su Ana Brnabić i Siniša Mali bili dobri đaci, a pre svega dobri ljudi.

- Jesu, oni su išli u našu školu, sedeli su u našim klupama i slušali i učili od naših najboljih profesora. Šteta je što danas ne pokazuju razumevanje, posebno Ana koja je potpisala Protokol. Šteta je što nam naši đaci "rade o glavi". Ne mislim da je taj termin grub i prejak jer je kontekst sasvim jasan - oni se ne obaziru na probleme u sistemu obrazovanja i vaspitanja, ne osluškuju učitelje, nastavnike i profesore i njihove apele. A u mogućnosti su da te probleme reše - kaže profesorka koa je danas bila ispred zgrade Vlade.

Na pitanje da li je ona lično učila Anu Brnabić ili ministra finansija Sinišu Malog, odgovara da nije, kao i da to nije ni važno.

- Oni moraju da se približe prosveti i da shvate da smo mi stub ove države. Mi smo naučili doktore, naučnike, inženjere, ministre, predsednika. Kako da obrazujemo nove generacije kada je stanje u prosveti ovoliko loše? - pita se ona.

Ispred Vlade Srbije su na protestnom skupu bili očajni učitelji i vaspitači, tetkice i domari koji su, kako su ispričali, dolaskom na protest rizikovali da izgube posao.

"Upisana kod direktora"

- Ne znam da li ću dobiti neku opomenu, neki ukor, sve je moguće. Ukori se više ne daju samo đacima, nego očigledno i nama nastavnicima. Bilo je kažnjavanja prosvetnih radnika od strane direktora, ukidaju nam dnevnice, gomilaju nam administrativne poslove… Šta još možemo da očekujemo? Ništa - kaže Slađana, nastavnica matematike iz jedne smederevske škole, koja je zbog prošlog protesta "upisana" kod direktora.

- Jesam, bila sam na spisku kod direktora i ne stidim se toga. Ne ljutim se na direktora jer on samo radi svoj posao. Pretpostavljam da će me i sada upisati, ali mi je stvarno svejedno i uopšte se ne opterećujem oko toga - dodaje ona.

Profesorka tehnike i tehnologije iz Smedereva Radmila Jović podržala je protest i apele njenih kolega, iako sledeće godine ide u penziju.

- Jedva čekam, verujte mi. Ja psihički i fizički nemam nikakvih ograničenja da bih ranije otišla, ali zaista je danas neizdrživo. Danas se od nastavnika traži da bude i mama i tata i baka i deka i policajac i zapisničar, sve. Škola više nije ono što je nekad bila. Pritom, zarada je mizerna, posebno nama koji nemamo pun fond časova - objašnjava ona.

Dodaje da čitav život radi u dve, nekada i tri škole da bi imala pun fond časova i primila "iole pristojnu zaradu".

- Nikada nisam imala punu normu. Trenutno putujem u dve škole u dva sela, vozim i dalje, iako mi je vid znatno oslabljen, ali nemam izbora. Mora da se radi, jer ne smem da zamislim kako će mi biti u penziji sa tako malo primanja - kaže ova profesorka.

Na pitanje kakva su danas deca, kaže da nisu kao što su bila ranije, ali da ipak poštuju određenu reč i određeni autoritet.

- Nisam imala problema sa decom jer radim u malim sredinama i malim školama, što je drugačije nego kada si u gradu. Deca su dobra, roditelji nisu sjajni, kao što ni mi nismo sjajni jer nije svaki nastavnik isti. Imamo one koji dolaze preko stranke na posao i koji rade svoj posao ofrlje, onako čisto da ga urade, a imamo i one vredne pčelice koje se zaista trude. I opet te pčelice nadrljaju - smatra ona.

Podsetimo, na današnjem protestu prosvetnih radnika, govornici iz sindikalnih organizacija istakli su da se njihova borba na ovom skupu neće završiti.

- Posle drugog časa obično ide veliki odmor, međutim za naše ministre i Vladu moraćemo da održimo i dopunsku nastavu - saopšteno je na protestu i time potvrđeno da će se protestni skupovi nastaviti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Džabe teretana i mišići

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati