Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

02. 10. 2024. 17:25 0

DRI: Putevi Srbije po svojim kriterijumima oslobađali plaćanja putarine - za godinu dana 330 miliona

Kada resorno ministarstvo nije propisalo kriterijume za oslobađanje od plaćanja putarine, onda Javno preduzeće Putevi Srbije primenjuje sopstvene. Na taj način su, kako su utvrdili državni revizori, samo u 2022. godini oslobodili plaćanja putarine u iznosu od približno 330 miliona dinara.

- Naplata naknada za korišćenje javnih dobara predviđa i oslobađanje određenih korisnika od plaćanja putarine, nadležno ministarstvo nije donelo kriterijume za oslobađanje plaćanja, što je dovelo do toga da preduzeće vrši oslobađanje primenjujući sopstvene kriterijume, i samo u 2022. godini po tom osnovu oslobodila plaćanja putarine u iznosu od približno 330 miliona dinara - navela je Državna revizorska institucija u najnovijem izveštaju.

DRI je, naime, sprovela reviziju svrsishodnosti poslovanja "Upravljanje informacionim sistemom JP "Putevi Srbije" u periodu od januara 2024. godine do juna 2024. godine". Revizijom je obuhvaćeno tri IT oblasti i procesi: oblast aplikativnih kontrola u samom sistemu naplate putarine, obezbeđenje kontinuiteta poslovanja i obezbeđenje informacione bezbednosti.

- Ceneći značaj JPPS za odvijanje života, rada i funkcionisanje Republike Srbije, kao i značaja sistema naplate za ostvarenje poslovnih ciljeva samog preduzeća, konstatovali smo da Putevi Srbije nisu uspostavili efikasan sistem interne kontrole za oslobađanje plaćanja putarine. Razmena podataka između sistema za naplatu putarina i finansijskog informacionog sistema se izvodi manuelno i pregled zapisa o događajima (logova) se ne vrše periodično, zbog čega je stvoren rizik da se ciljevi i zadaci poslovanja neće ostvariti na efikasan i pravilan način, i može izazvati posledice po poslovne rezultate, smanjenjem poslovnih prihoda i donošenjem pogrešnih poslovnih odluka - naveli su revizori.

Usled nedonošenja strateških dokumenata bez kojih nije moguće odrediti prioritete i pratiti troškove, stvoren je rizik da u slučaju štetnih događaja dođe do neefikasnog reagovanja, da sistem bude dugotrajno nedostupan, da se izgubi više podataka od planiranih i time ugrozi rezultate poslovanja prevashodno umanjivanjem planiranih prihoda, i posledično neplaniranim rashodima za oporavak sistema, ukazala je DRI.

- JPPS štiti informacionu imovinu, ali zbog nedostatka strateških dokumenata na nivou preduzeća, upravljanje IT imovinom i informacionom bezbednošću je fragmentirano, čime je stvoren rizik od neovlašćenog pristupa podacima i informacionim resursima, što može dovesti do neplaniranih rashoda, sudskih postupaka i slabljenja pouzdanosti informacionog sistema - upozorili su revizori.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Džabe teretana i mišići

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati