Društvo i ekonomija

D. Ljutić

02. 10. 2024. 20:49 5

Premijer Poljske nekad sipao hvalospeve, a sad je zbog njega Vučić "OHLADIO" Putina

Premijer Poljske Donald Tusk boraviće u Beogradu 23. i 24. oktobra. On je zapravo ta "mnogo važna poseta", zbog koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da prisustvuje samitu BRIKS. Putinov poziv nije bio onako kurtoazan. On je bio javan, direktno saopšten tokom susreta sa potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vulinom u Vladivostoku. Predsednik Srbije, ipak, smatra da mu je ovog trenutka potreban onaj koji ga poslednjih godina uzdiže u nebesa i hvali njegovu politiku.

Poziv je na ne baš diplomatski način pojačan Putinovim zaključkom da je trgovinska razmena između dve zemlje u padu i da se bliži kraj ugovora o isporučivanju ruskog gasa Srbiji, a to je mart 2025. godine. Ispada da je poručio da Srbija više neće moći da računa na jeftin gas iz Rusije ako se Vučić ne pojavi ispred Putina 22. oktobra. Ovakvo brzo odbijanje Putinovog poziva je svakako neka vrsta "čvrge" Moskvi koji je Putin najmanje očekivao. Sigurno će sve to imati i cenu.

Rusija još nije dovoljno amortizovala ni činjenicu da je Srbija poslala municiju Ukrajini i da je Makron upravo taj potez Srbije javno pohvalio. O kupovini Rafala ne treba ni govoriti. Moskva je stavila do znanja da joj se to nimalo ne sviđa. Susret Putina i Vučića bi bio prilika da se mnogo toga raspravi. Ali, po svemu sudeći, Vučić upravo sve to želi da izbegne. Vučić za sada ima podršku Kremlja zato što je evidentno da Rusija na neki način voli da vidi sirovu moć koja iz njihove percepcije može biti instrumentalizovana i usmerena na ciljeve koji njima odgovaraju.

Visokopozicionirani ljudi SNS-a koji su proruski opredeljeni smanjili su ono što žele da postignu. Osim Aleksandar Vulin i još neki pojedinci. Njihovo delovanje se sada više svodi na usporavanje okretanja Srbije Zapadu nego na insistiranju da se uvede eksplicitno proruska politika. Njihove ambicije su se smanjile i približile onome što je realistično.

Naime, zvanični Beograd nije uveo sankcije i jedan je od retkih u Evropi koji svakodnevno preko svojih medija gura rusku propagandu, pa se stiče utisak da Rusija u Srbiji, ali i na Balkanu, drži svoju poziciju bez obzira na rat u Ukrajini i bez obzira na to što je njen uticaj, reklo bi se, u slobodnom padu. Dakle, za njega (Vučića) nije pitanje da li će morati da se oduži Rusiji, nego šta će on zauzvrat još dobiti iz Moskve.

A Donald Tusk, gde je on u toj priči? "Još 2018. na samitu Evropske unije u Sofiji biće potvđena evropska perspektiva Zapadnog Balkana". Poruka je to koju je Donald Tusk, predsednik Evropskog saveta, svojevremeno uputio u Beogradu nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. 

- Danas je čitavom svetu jasno da o budućnosti Srbije neće odlučivati ni Moskva, ni Vašington, ni Ankara, ni Brisel. Odlučivaće samo Beograd. Kao Poljak i po ubeđenju Evropljanin, želim da vam kažem da je Evropska unija upravo mesto na kome niko nikome ništa ne nameće. Izgradili smo to mesto kako više niko ne bi svoju nezavisnost morao da plati krvlju. Zajedno možemo gotovo sve da postignemo - naveo je tada Tusk.Tusk je svojevremeno "ohrabrio predsednika Vučića i da nastavi reforme na jačanju vladavine zakona s istom snagom kojom ostvaruje ekonomski napredak". Ocenio je da "nema većeg Srbina" od Aleksandra Vučića i dodao da je "Vučić primer da se u isto vreme može biti patriota i racionalni pragmatičar".

U avgustu ove godine Donald Tusk oštro je odbacio nagađanja u nemačkim i američkim medijima da je i Poljska bila umešana u diverziju na ruskom gasovodu Severni tok, na dnu Baltičkog mora, septembra 2022. godine i poručio je da su oni koji su gradili taj gasovod, danas dužni samo da se izvine i da ćute. Poljski premijer oštro je upozorio i da je Evropa ušla u "predratnu eru" i da, ako Ukrajina bude poražena od Rusije, niko u Evropi neće moći da se oseća bezbedno.

Vučiću polako na naplatu stiže puno toga. Moskva bi mogla prva da ispostavi račun.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Džabe teretana i mišići

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati