Društvo i ekonomija

D. Ljutić

02. 10. 2024. 16:39 15

BIA U AKCIJI Teroristi mogu da prođu, a paori se HAPSE I ZASTRAŠUJU!

Seljak je, dakle, uvek bio opasnost za režim. Ustaje sabajle da napoji stoku i svašta onako ljutitom može da mu padne na pamet. Ritne ga krava, neće da mu upali traktor, ženi mu mraz pojede muškatle i eto haosa. Vlasti veoma dugo demonstriraju ljudima da ništa ne možete učiniti što ne bi bilo ometeno. Zato je glavni cilj ovog režima borba protiv slobode građana da tragaju za istinom i pravdom. Naša vlast tačno zna šta je dobro, a šta je zlo. Zato i nema nikakve razlike nema između sadašnje BIA i nekadašnje Državne bezbednosti. Zamislite agente kako jure prasiće po nekom blatnjavom salašu, a okolo deca plaču i kere laju?

Skandal sa spiskovima verbalnih delinkvenata i maltretiranjem ljudi na graničnim prelazima primenom u zakonu nepostojećih "mera zadržavanja i pojačane kontrole", dodatno je osnažio sumnje da se važna državna bezbednosna organizacija pretvara u "partijsku tajnu policiju". BIA bi primarno trebalo da deluje preventivno, a ne represivno. Međutim, Zakon o BIA daje joj klasična policijska ovlašćenja. Smatra se da bezbednosno-obaveštajne službe uopšte ne bi trebalo da raspolažu istražnim policijskim ovlašćenjima vezanim za krivični postupak. Na ovo je, polazeći od uspostavlјenih evropskih standarda, ukazano u više navrata u godišnjim i posebnim izveštajima Evropske komisije.

Jedan od organizatora protestne blokade poljoprivrednika Slobodan Vidojević, iz sela Bresnica kod Čačka, izjavio je da ga je grupa muškaraca, bez obeležja policije i naloga, nasilno ubacila u crni kombi i odvezla na informativni razgovor u prostorije Bezbednosno-informativne agencije u Čačku, gde je proveo oko dva sata. I poljoprivrednici iz Subotice koji su nameravali da blokiraju Ipsilon krak u ovom mestu, bili su privedeni na razgovor u BIA. Oni su u međuvremenu pušteni, nakon što su dobili poziv od Ministarstva poljoprivrede da dođu na sastanak u četvrtak.

Pripadnici BIA su im na razgovorima saopštili da više ne mogu da blokiraju Ipsilon krak koji vodi ka granici i auto-putu. Dobili su i obaveštenje da će, ako opet blokiraju ovu saobraćajnicu, biti kažnjavani po zakonu, prekršajnim, ali i krivičnim prijavama, a pominjane su i zaplene imovine i traktora, svedoče paori. Agenti su im rekli da neće da ulaze u razloge zašto oni protestuju i ne žele da se bave problemima u poljoprivredi, nego je njihova dužnost, kao agencije, kako kažu, i da se staraju o bezbednosti na putevima? Je li nam država toliko slaba? Rekli su da blokade više neće biti tolerisane, odnosno blokade puteva ove važnosti. Može centar grada, ali veze sa granicom i auto-putem nikako. Tvrdnje iz BIA gola su uvreda zdrave pameti.BIA uopšte ne bi smela da radi ove stvari, niti je to u njenoj nadležnosti. Ako je neko i trebao da obavi nekakve informativne razgovore sa poljoprivrednicima, onda je to policija. Zakon o osnovama uređenja službi bezbednosti predviđa da su pripadnici službi bezbednosti dužni da postupaju u skladu sa Ustavom, zakonom, drugim propisima i opštim aktima, prema pravilima struke, nepristrasno i politički neutralno, te da pripadnici službi bezbednosti ne mogu da budu članovi političkih stranaka. Prema tome, BIA svakako ne bi trebalo da se bavi političkom scenom u Srbiji, niti političkim strankama uopšte, pa samim tim ni opozicionim strankama i pokretima, osim ako te stranke i pokreti, odnosno pojedini pripadnici tih stranaka i pokreta, ne preduzimaju delatnosti za čije je sprečavanje BIA nadležna.

- To nije bio poziv na informativni razgovor, već pokušaj zastrašivanja i razbijanja protesta. Neki su vređani i po nacionalnoj osnovi, s obzirom na to da među ljudima sa protesta ima i pripadnika mađarske nacionalnosti, koje su pripadnici BIA prozivali da ne pričaju tečno srpski, da imaju akcenat. Zahtevamo od Vladimira Orlića da odgovori na koji način je ovaj protest poljoprivrednika ugrozio ustavni poredak Srbije? Zašto je naložio svojim podređenima u službi da vređaju poljoprivrednike mađarske nacionalnosti? Svi naši poljoprivrednici, kako god da se zovu i prezivaju, istu muku muče dok hrane svu našu decu, pa i decu Vladimira Orlića i decu onih koji su ih privodili - izjavio je Robert Šebek, predsednik GrO SSP Subotica i šef poslaničke grupe Stranke slobode i pravde u Skupštini AP Vojvodine.A premijer Miloš Vučević je ubeđen da "građani Srbije kupuju dobru hranu a BIA ne hapsi". Kiks! Zakonom o BIA nisu ukinuta policijska ovlašćenja BIA, da može da hapsi, učestvuje u kriminalističkim istragama i prikuplja dokaze. Potpuno je druga priča što to oni ne rade gde treba. Veljko  Belivuk je praćen u vreme kada je ta grupa počinila pet ubistava, a ne zna se kako je to bilo moguće. Miloš Žujović (Salahudin) napao je pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu i tom prilikom ga pogodio strelom ispaljenom iz samostrela. Žandarm je u samoodbrani pucao u Žujovića, koji je od zadobijenih povreda preminuo. Glavni krivac je BIA. Znali su ko je napadač i znali su da je sumnjiv, a nisu ga kontrolisali.Ekstremni vehabija Senad Ramović Becan (51) ubijen je u naselju Hotkovo, kraj Novog Pazara, nakon što je, kako je izjavio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, pružio otpor i ispalio hice na policajce koji su hteli da ga uhapse. Ramović se nalazio u bekstvu, a Novopazarci su ga uprkos tome mesecima viđali u jednoj od džamija, gde je petkom dolazio na molitvu. Gde su bili agenti BIA?

I u vezi sa svim drugim stvarima BIA izmiče kontroli a paori postaju delikventi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 15

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Džabe teretana i mišići

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati