Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

01. 10. 2024. 17:52 2

"Zlatno doba samo za elitu u Beogradu na vodi"

"Dok prosvetni radnici štrajkuju, poljoprivrednici blokiraju puteve, pola Srbije se diglo oko litijuma, a ni radnici Jure više ne mogu da trpe mobing - predsednik Srbije slavodobitno otvara luksuzni hotel - i to u Beogradu na vodi, uzurpiranom delu grada, napravljenom za elitu, kojoj jedinoj ovo i jeste zlatno doba", primećuje Biljana Stepanović, urednica Nove ekonomije.

Zlatno doba sada nije za ljude koji uče našu decu, ali jeste za "identitet" koji ćemo negovati kroz nacionalnu čitanku, može se zaključiti iz reči ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović.

O zlatnom dobu je, podseća Biljana Stepanović, samo pre nekoliko dana govorio i ministar finansija Siniša Mali, ocenjujući kako smo "najbolji" i "nezadrživo napredujemo".

Nekoliko dana kasnije gledamo tu istu Vladu kako se cenjka sa prosvetarima za dvadesetak evra, navodi ona.

- Prosvetni i zdravstveni radnici treba da budu suština ove države i društva. Svaka država koja brine o svojim građanima, mora da brine o zdravstvu i o školstvu. Međutim, oni su ovde najviše potcenjeni - izjavila je Stepanović.

Glavna i odgovorna urednica Nove ekonomije se pita kako prosvetni radnici da imaju autoritet i dostojanstvo, kad im se stalno govori da žive s platom koja je ispod prosečne?

Za rafale novca ima, ali za prosvetne radnike nema jer prosveta nije prioritet ove vlasti, navodi ona.

- Nama su i stadioni važniji od prosvete. Ti su stadioni, čini mi se, prešli u paradigmu i inat ove vlasti. Osim što je "ugradnja" u poslove fantastična, dobar je pokazatelj šta su u Srbiji prioriteti. I ako ću radikalnije - postala je strategija da se unižava školstvo i obrazovanje u ovoj zemlji, da se snižava nivo obrazovanja, da se uvodi negativna selekcija u prosvetni kadar, jer društvu koje je obrazovano, drugačiji bi i bili prioriteti - kazala je.

Podele se jasno vide u društvu, navodi.

- U vreme dok nam štrajkuju prosvetni radnici i stoje ispred vlade, puteve nam blokiraju poljoprivrednici, a pola Srbije se je podiglo oko litijuma. Čak i radnici Jure ne mogu da trpe više mobing direktora, što govori o samovolji i o tome šta dozvoljavaju sebi pojedini strani investitori. U to vreme, predsednik naše države slavodobitno otvara ultra luksuzni St. Regis hotel u Beogradu na vodi. Ja nisam protiv luksuznih hotela, ali dok se jedni bore za elementarnu egzistenciju, sa druge strane gledamo sjaj, blještavilo i udvaranja našeg predsednika njegovim arapskim prijateljima… Sjaj jednog dela grada koji je uzurpiran i napravljen za tu novu elitu koju ovo, što se u državi Srbiji dešava, uopšte ne interesuje - kazala je ona.

Srbija je podeljena na one kojima je ovo zlatno doba i koji se bore da tako ostane, i na onaj njen većinski deo koji se bori za osnovna prava, ocenjuje. Tu je i još jedan manjinski deo koji se trudi da se "ne sramoti mnogo".

- U tome jeste problem - što bi trebalo baš ti ljudi da progovore, da kažu "ovo je srljanje države Srbije u propast". Ne može da napreduje zemlja u kojoj su prosvetni radnici ovako očajni - kazala je ona.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Povratak u velikom stilu

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati