Društvo i ekonomija

[ Izvor: 021.rs ]

29. 09. 2024. 16:10 5

"Sahranjena" poljoprivreda u NS: Ratari najavili dolazak traktorima u Beograd, imaju poruku i za Martinovića (VIDEO)

Stotinak poljoprivrednika sa devet traktora okupilo se oko podneva po kišovitom vremenu ispred Banovine u Novom Sadu, na skupu sa kog su poručili da su srpska poljoprivreda i selo na samrti.

Okupljeni su nosili transparente "Kad seljak opstane i Srbija opstaje - Razumite nas!", "Hoćemo dostojanstveno da živimo od svog rada", "Imamo najmanje subvencije u Evropi", "Tražimo Ministarstvo za poljoprivredu, a ne protiv poljoprivrede"...

Događaj je organizovalo više udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine, jer su nezadovoljni, kako su kazali, neispunjenim obećanjima države ali i generalnim stanjem u poljoprivredi.

Na protestu su bili i transparenti "Poljoprivrednici hrane stanovnike Srbije a gladni", "Vlast može da se stidi jer je 10 kilograma pšenice jednako jednoj litri dizela".

Poljoprivrednici su najavili da će doći traktorima u Beograd, ukoliko Vlada Srbije ne ispuni obećanja koja im je dala.

- Očekujem od vas da proverite instalacije na vašim traktorima, da naduvate dobro gume, da se snađete za jedan rezervoar goriva i da krenemo put Beograda svi zajedno, ukoliko Vlada ne ispuni ono što je obećala - rekao je poljoprivrednik Saša Tomas Ćapi.

On je na protestu ocenio da su poljoprivrednici postali socijalna kategorija i dodao da su poljoprivrednici koji traže svoja prava izloženi medijskom linču.

Poljoprivrednik iz Šumadije Aleksandar Glišić upitao je kako poljoprivrednici ne mogu da pregovaraju sa resornim ministrom Aleksandrom Martinovićem, koji, kako je ocenio, "od poljoprivrede i od proizvodnje hrane samo zna da jede".
Poljoprivrednik Dejan Rakić rekao je da oni više nemaju vremena da čekaju jer su "propali skroz", a istovremeno u državi nema uopšte sluha, ni kod ministra ni kod premijera.

Poljoprivrednici su doneli i nadgrobni krst na kojem piše "Poljoprivreda Srbije", sa godinom smrti "2024", i ukopali ga na travnjak ispred zgrade Pokrajinske vlade.

Sa sobom su u kantama poneli i suvu zemlju koju su nasuli oko krsta, a na kantama je pisalo da je reč o zemlji iz Srema, Bačke, Banata, Mačve i Pomoravlja.

Kako je javio N1, poljoprivrednici su izložili svoje proizvode i besplatno ih delili građanima. Cilj performansa je bio da ukažu građanima na razliku u otkupnoj ceni i ceni koju građani plaćaju u radnjama.

Besplatnim deljenjem proizvoda poljoprivrednici istovremeno žele da se "iskupe" za blokade koje su organizovane prethodnih godina, te da građanima na ovaj način približe probleme sa kojim se suočavaju.

Kako javlja reporterka N1, izloženi su čvarci, kobasice, voće, domaći hleb, mleko i mnogi drugi proizvodi i navedene cene po kojima se oni otkupljuju od poljoprivrednika i po kojima ih građani kupuju u marketima. Tako se može videti da je otkupna cena mleka 40 dinara, dok se u marketima litar mleka može kupiti po ceni od 139,99 dinara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati