Društvo i ekonomija

[ Izvor: Danas.rs ]

28. 09. 2024. 11:31 0

Zašto nismo pravili spiskove štrajkača: Društvo direktora škola odgovorilo ministarki prosvete

Društvo direktora škola Srbije uputilo je pismo ministarki prosvete Slavici Đukić Dejanović, reagujući na dopis Ministarstva prosvete u kome su iznete kritike na račun direktora zbog toga što nisu prijavili tačne podatke o broju zaposlenih koji su učestvovali u obustavi rada 16. septembra.

U pismu u koje je Danas imao uvid, navodi se da su direktori škola dobili pisane najave obustave rada ili skraćenja časova od predsednika sindikata u svojim školama, te su uvažavajući propise, ali i na osnovu višegodišnjeg iskustva i uspešnog rukovođenja ustanovama, pokušali da nađu rešenja koja neće dodatno produbiti i onako zahtevne situacije i probleme u školama i zato nisu pravili spiskove zaposlenih.

- Za nas je dovoljna i važeća odluka sindikata - poručuju članovi Društva direktora škola Srbije.

Oni kažu da razumeju i podržavaju zahteve kolega u svojim školama za poboljšanje materijalnog položaja.

- I pored toga što se u proglasu sindikata direktori škola ’okrivljuju za rad’ u školama i, kako se kaže, nameću rad po pitanjima planova, IOP- a, dopunske, dodatne, takmičenja i ostalih stvari, mi razumemo i podržavamo zahteve naših kolega u školama za poboljšanjem materijalnog položaja. Zahtevi su više nego opravdani, ali i ističemo, da Društvo direktora škola Srbije ne može nikako da prihvati i podrži obustavu rada naših zaposlenih koja nije u skladu sa zakonom - navodi se u pismu ministarki, koju iz ovog udruženja podsećaju da su uputili zahtev za izmenu koeficijenta obračuna zarade za direktore.

- Uzevši u obzir nadležnost direktora i odgovornost direktora, smatramo da je i naš zahtev opravdan. Svakako smo i neprijatno iznenađeni podelom na nastavno i nenastavno osoblje u školama. Ta podela i odbijanje zahteva koje su tražile naše kolege doprinosi povećanju problema koji su inače prisutni u realizaciji obrazovno-vaspitnog rada u školama - navodi se u pismu.

Direktori su se osvrnuli i na kritike zbog toga što su učenike i roditelje obavestili o štrajku.

- Ukazali ste nam, i od nas tražite da učenike i roditelje ne obaveštavamo o obustavi rada, a za štrajk je znala cela javnost, a i roditelji koji su i sami prošli kroz štrajkove kao učenici i sami znaju kako da postupe u takvoj situaciji. Zaposleni koji su obustavili rad ili bili u zakonskom štrajku su isti oni nosioci poslova u svim školama koje postižu uspehe i na domaćim i na međunarodnim takmičenjima i grade sa nama kvalitetnu školu. Takođe, predsednici sindikata u školama su istaknuti nastavnici i naši saradnici. Ocenjujemo da obrazovno-vaspitni sistem u Srbiji u značajnoj meri počiva na entuzijazmu svih zaposlenih u našim školama. Poštovana ministarko, nemamo boljih od njih. Niti će ih u narednim godinama biti, jer je interesovanje za upis na nastavničkim fakultetima minimalno - ukazuju iz Društva direktora.

Dodaju da po pitanju materijalnog položaja imaju isti stav kao i reprezentativni sindikati.

- Naši predstavnici učestvuju u Radnoj grupi za osnovno i srednje obrazovanje i daće svoj doprinos po svim važnim pitanjima za stvaranje napretka u obrazovanju kao što smo to činili i godinama unazad. Spremni smo i na razgovor sa Vama po svim ovim pitanjima. Molimo Vas da od nas ne tražite da direktno ili indirektno narušavamo dugo i pažljivo građene odnose zaposlenih u našim školama, već da uvažite ozbiljnost i teško stanje u našem obrazovno-vaspitnom sistemu. I da nam pomognete - poručili su iz Upravnog i Nadzornog odbora Društva direktora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati