Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

27. 09. 2024. 18:39 1

Šta će se dešavati 2. oktobra? Da li su prosvetari spremni da na više dana obustave nastavu?

Uprkos dogovorenom Protokolu o većim zaradama prosvetnim radnicima, Vlada Srbije je poručila da ga ne može ispuniti jer novca nema dovoljno. Prosvetari su zato najavili obustavu rada za 2. oktobar, a spremni su i da na više dana obustave nastavu, ukoliko ne budu pozvani na novu rundu pregovora, kaže profesor u srednjoj mašinskoj školi u Novom Sadu Marko Mihailović.

- Nastavnici su nezadovoljni, raspoloženje je loše što se datih obećanja tiče. Oni ne veruju šta se priča iz ministarstva i spremni su da podrže sve što sindikati rade - rekao je Mihailović u Danu uživo na N1.

Kako je kazao, hvatamo se za prosečnu platu, a realnost je da nastavnik koji ima punu normu, njegova početna plata je 86.680 dinara, uz to ide povećanje za starešinstvo od sedam odsto i 0,4 odsto za svaku godinu rada.

- Sa tih sedam posto i četiri odsto sa 10 godina staža mi ne možemo da stignemo do trenutnog republičkog proseka koji je 97.850 dinara. Mi smo 11.000 ispod proseka s tim što je taj prosek za jul 2024. godine - objasnio je sagovornik N1.

Podsetio je da je projektovano da 960 evra bude plata u decembru 2024. godine, i da su prosvetari s tim krenuli na pregovorima prošle godine.

- Sa ovim što nam nude u ovom trenutku – 12 posto za nastavno osoblje smo daleko od toga - rekao je on i dodao da povećanje od osam odsto za nenastavno osoblje nešto što kategorički ne mogu da prihvate. - Ako ide povećanje, ide za sve - ističe Mihailović.

Šta će se dešavati 2. oktobra?

- U svim školama koje pripadaju sindikatima, čak i u onima koje nemaju sindikate, plan je da se nastava obustavlja i ne ulazi u učionice, objašnjava sagovornik N1.

- Skupljamo iz svih krajeva Srbije i dolazimo u Beograd na protest, u 12 sati - rekao je on i izrazio očekivanje da će zaposleni u prosveti biti pozvani na novu rundu pregovora.

Kako je kazao, od 16. septembra kada je bila prva obustava rada, prosvetni radnici nisu dobili poziv za razgovor ni naznake o tome. - Primorani smo da ih nateramo da sednu na pregovarački sto, tražimo samo da se ispoštuje ono što je potpisamo - navodi Mihailović.

Ukoliko se to ne dogodi, ne isključuje nove proteste, štrajkove, obustave…

Komentarišući izjavu ministarke prosvete Slavice Đukić Dejanović koja upozorava da obustava rada nije štrajk, sagovornik N1 kaže da to vidi kao otvorene pretnje. Podsetilo je na 2015. godinu i štrajk skraćenjem nastave na 30 minuta koji je trajao pet meseci, ali i na smanjenje plata zasposlenima i kažnjavanje na više načina.

- Mi samo želimo da nas neko čuje. Spremni smo i da na više dana obustavimo nastavu - kaže sagovornik N1.

Govoreći o izmenama Krivičnog zakonika, Mihailović kaže da bi to bila prva tema razgovora.

Nasilje eskalira svakog dana - što vidljivo što nevidljivo. Ne dođu svi slučajevi nasilja do novina i medija, rekao je on.

U tom smislu se, kako ističe, nisu pomerili sa mrtve tačke, podsećajući da prosvetni radnici traže zaštitu kakvu imaju advokati, odnosno da se pooštre kazne za napad na nastavnike...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati