Društvo i ekonomija

[ Izvor: Mediji ]

27. 09. 2024. 18:13 6

Rusi stavljaju KATANCE na firme: Nazire li se njihov skori odlazak?

Sa početkom rata u Ukrajini 2022. godine, Srbija je postala odredište za Ruse koji su tražili novi početak. U ovom periodu, mnogi su se odlučili na preseljenje, pokrećući biznise i integrišući se u lokalnu zajednicu. Otvaranje firmi, posebno u sektorima kao što su tehnologija, turizam i ugostiteljstvo, dovelo je do osveženja ekonomije i stvaranja novih radnih mesta. Međutim, do 2024. godine, situacija se značajno promenila.

Kako je izjavio Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije, od januara 2022. godine do sada je osnovano 1.919 firmi sa većinskim ruskim kapitalom. U međuvremenu je od tih firmi ugašeno njih 91.

- Može se reći da je broj ugašenih firmi povećan u 2024. godini (u 2023. je ugašeno njih 25, dok je u 2024. ugašeno njih 66). Najviše firmi je osnovano u oblasti IT usluga, trgovine i konsultantskih usluga. Mi nemamo tačnu procenu broja Rusa koji su ušli u zemlju i koliko ih je dobilo boravak, procena je da je ušlo u zemlju oko 200 hiljada - rekao je Bojan Stanić za Mondo.

Posle izbijanja rata u Ukrajini, Srbija je postala privlačna destinacija za Ruse koji su tražili sigurnost i stabilnost. Srpska vlada je, u želji da privuče strane investitore, ponudila povoljne uslove za registraciju firmi, što je dodatno olakšalo ulazak ruskih preduzetnika na tržište.

Ova situacija postavlja pitanja o budućnosti ruskih zajednica u Srbiji. Da li će se nastaviti proces zatvaranja firmi i iseljavanja? Kako će se dalje razvijati odnosi između Rusa i lokalnog stanovništva? Odgovori na ova pitanja ostaju otvoreni i samo će vreme pokazati da li je ovo samo prolazni trend ili će Rusi krenuti da svoju sreću traže drugde.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Neozbiljni ste

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati