Društvo i ekonomija

Direktno.rs

26. 09. 2024. 20:25 1

SAZNAJEMO Kakva je veza Željka Mitrovića i čoveka povezanog sa ruskim beguncem iz Italije?

Privrednik Srđan Lolić, koga je u Skupštini Srbije predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić pomenuo kao čoveka koji je pomogao u bekstvu Rusa Artema Usa iz kućnog pritvora u Italiji preko Srbije u domovinu, ne samo da ima "bogatu" poslovnu karijeru prožetu brojnim vezama sa ruskim biznismenima, već je u Srbiji bio poznat kao humanitarac, i to u zajedničkim misijama, "Konvoju solidarnosti" sa Željkom Mitrovićem, vlasnikom Pinka.

U vreme kada je vladala epidemija korone, njih dvojica su sa još nekolicinom privrednika, otputovala u Prokuplje gde je Lolić, prema tadašnjem izveštaju Pinka, dopremio dva kamiona medicinske pomoći. Pored toga, Pink je izveštavao i o Lolićevoj ekspediciji na Severni pol, opisujući ga kao prvog Srbina koji je to uspeo.

I dok su Lolić i Nebojša Ilić, koga italijansko tužilaštvo takođe sumnjiči da je pomogao u bekstvu Artema Usa, boravkom u Srbiji i Rusiji (ne skrivanjem) izbegavali krivično gonjenje pravosuđa sa Apenina, njihovi navodni saradnici su priznali krivična dela za koja su osumnjičeni.

Tako je sredinom ovog meseca Slovenac Matej Janežič, koji je uhapšen u januaru u domovini, a zatim izručen Italiji, umesto dve godine i osam meseci zatvora osuđen na dobrovoljni rad u komunalnim preduzećima. Krajem juna Vladimir Jovančić, 51-godišnji državljanin BiH, zvani "Vlado starac", i njegov sin Boris (26), koji su uhapšeni u Hrvatskoj, odnosno Italiji, sa tužilaštvom su se dogovorili na kazne zatvora od po tri godine. Njihovi sporazumu sa milanskim tužilaštvom ukazuju da se njihovi iskazi pomogli u rasvetljavanju svih aspekata bekstva Artema Usa, ali i identifikaciji svih organizatora i pomagača.

Zanimljivo je da je u ovoj istrazi sredinom juna uhapšen i Rus Dmitriji Čirakadze (54), zvani Dima, biznismen nastanjen u Švajcarskoj, poznat i po vezama sa oligarsima iz Moskve, ali i po prijateljstvu sa ocem Artema Usa. Italijanski mediji su pisali da je on navodno bio jedan od koordinatora plana bekstva.

Podsećamo da su o Srđanu Loliću, za koga "Milano tudej", pozivajući se na tamošnje tužilaštvo, tvrdi da je "mozak" operacije izvlačenja Usa iz kućnog pritvora u Italiji, mediji u Srbiji pisali u aprilu prošle godine, posle povratka sa Severnog pola.

Naime, Lolić je prvi Srbin koji je posetio "ničiju zemlju" ili "nultu tačku", gde su ga ugostili ruski naučnici. Zanimljivo je i to da je da bi stigao do "nulte tačke", gde je postavio srpsku zastavu, leteo i ruskim vojnim avionom An-72.

Ono što "bode oči" je da je Lolić na Arktiku bio u aprilu 2023, nekoliko dana nakon Usovog bekstva iz Italije, kome je, prema navodima italijanskog tužilaštva, pomogao. Sam Lolić je za srpske medije ispričao da je ekspediciju na Severni pol započeo letom iz Beograda u Moskvu, odakle je nastavio ka Krasnojarsku u Sibiru, a zatim sa selu Hatanga i "nultoj tački". U tom intervjuu nije naveo kojim letom je otputovao iz Beograda ka glavnom gradu Rusije, a zatim i ka Krasnojarsku, kao i ko su mu bili saputnici u avionu i ekspediciji.

Naglasio je, međutim, da se nakon što je postavio srpsku trobojku na Severni pol vratio u Krasnojarsk, gde će, kako je izjavio, "posle večernje molitve ići ne večeru sa gubernatorom". Lolić je "zaboravio" da je tih dana gubernator bio Aleksandar Us, otac Artema Usa.

Interesantno je da to bilo 20. aprila prošle godine, ubrzo nakon što se Aleksander Us javno zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu što je njegov sin utekao iz kućnog pritvora u Italiji, i to dan posle odluke italijanskih vlasti da ga izruče SAD.

Bekstvo Artema Usa uzdrmalo je sudsku granu italijanske vlasti. Italijanski ministar pravde Karlo Nordio pokrenuo je disciplinski postupak protiv trojice sudija koji su Rusu odredili kućni pritvor. Nordio je tada rekao da je to "grub i neoprostiv nemar" sudija, uprkos stavu tužilaštva na stvarnu opasnost od bekstva osumnjičenog jer raspolaže velikim finansijskim sredstvima. Rojters je tada pisao da je bekstvo osramotilo Vladu, a premijerka Đorđa Meloni je kritikovala prvobitnu odluku da se Usu odredi kućni pritvor.

Lolić imao vlasničkog udela u 20 firmi

Pretragom poslovne dokumentacije, utvrđeno je da je Srđan Lolić u čak 20 firmi imao vlasničkog udela, ili je bio direktor, kao i da je sarađivao sa Česima, Rusima, državljanima BiH. Do početka 2020. bio je direktor novobeogradskog hotela "Putnik".

Kada je 2007. imenovan za generalnog direktora agencije "Putnik", ova agencija je saopštila da je "novi generalni direktor Srđan Lolić proveo pet godina na mestu generalnog direktora kompanije Donspejs iz Moskve, koja se bavi hotelijerstvom, vođenjem restorana i razvojem fitnes centara". Lolić je više godina aktivno radio na povezivanju i saradnji srpskih i ruskih preduzeća, navedeno u saopštenju, kao i da je "posredovao u izvoznim aranžmanima mnogobrojnih ruskih i srpskih kompanija, između ostalih, Difruto i Milšped, Belan i Sintelon, Belan i Rojal kolekšn".

Lolić je 2019. bio direktor Akcionarsko-turističkog društva "Putnik", člana "Metropol grupe", čiji je manjinski vlasnik bilo i Ministarstvo privrede Republike Srbije sa 111.229 akcija ili 15 odsto.

Pre više od decenije o liku i delu Srđana Lolića, tačnije njegovim vezama i to kiparskim i linheštajnskim, sa Juretom Jankovićem, sinom gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, pisali su i mediji u Sloveniji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Čas gastronomije

Zoran Živković [23.09.2024.]




Video dana

Priprema je pola posla

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati