Društvo i ekonomija

[ Izvor: N1 ]

20. 09. 2024. 15:34 1

"Posledice obaveznog vojnog roka će biti dugoročne"

- Uvođenje obaveznog vojnog roka je veoma ozbiljna tema, čini se, previše ozbiljna za ljude koji su na vlasti, jer ne shvataju da su posledice poteza koji čine dugoročne - kaže za N1 vojni analitičar Aleksandar Radić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će Vlada Srbije danas doneti odluku o vraćanju obaveznog vojnog roka. Vučić je novinarima, tokom prikaza sposobnosti Vojske na vojnom aerodromu u Batajnici, rekao da će vojni rok trajati 60 plus 15 dana.

- To je Vučić odredio, on je odlučio. Ova država je, nažalost, u vlasništvu jednog čoveka i veći deo populacije to prihvata, jer se izgleda oseća konformno u takvoj atmosferi. Ali, vojska je ozbiljna tema, previše ozbiljna za ljude koji su na vlasti. Oni ne shvataju da su posledice poteza koji čine dugoročne. Ako obnavljate popunu kroz obavezno služenje vojnog roka morate da budete svesni da je to dugotrajan proces koji mora biti održiv, morate planirati na 10, 20, 30 godina efekte koje želite na kraju da izvučete - kazao je Radić u N1 Studiju Live.

Kod nas se to, dodaje, radi voluntaristički.

- Procena dužine vojnog roka je više proizvod potreba da se dodvori javnom mnjenju, da se uvede neka obaveza, ali da pritom ne bude previše veliki izazov. Jer je rok kratak, neke efekte bismo mogli da osetimo ako bi vojni rok bio, recimo, šest meseci pa da se podeli na dva dela - samu obuku i boravak u nekoj jedinici i da se na taj način održi njeno brojno stanje. Naime, problem vojske je u činjenici da su njeni bataljoni samo delimično popunjeni sastavom koji je tu za razvoj jedinice u ratu na poziv na mobilizaciju - rekao je Radić.

Slikovito opisuje: - Ako zamislimo jedinicu od 500-600 ljudi, mi sada imamo u toj jedinici 100 ljudi, 30 ljudi. Ta razlika u brojevima su - rezervisti. Ali, vidimo kako kod nas funkcioniše mehanizam odlučivanja - kaže predsednik, Vlada sledi, u Skupštini će nesumnjivo da prođe. Mi imamo zakon koji definiše vojnu obavezu i on je suspendovan u samo jednom članu.

Prema mišljenju Radića, ljudi koji vode sistem pokazali su se nesposobnim da reše problem popune, na osnovu onih mehanizama koji su ostali njima u nasleđe kad su došli na vlast.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Supermen poza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati