Društvo i ekonomija

D. Ljutić

20. 09. 2024. 18:00 17

VIC ILI... Vučić iz Brisela: Borićemo se za VLADAVINU PRAVA u Srbiji

Krušik, Jovanjica, Savamala, helikopter, pogibija Stanike Gligorijević, prebijanje novinara, hapšenja ekoloških aktivista... Samo su kap u moru afera koje je izrodila vladavina prava Srpske napredne stranke. A aferama aktuelnog režima nema kraja, svakodnevno izbijaju na površinu, pa je teško i nabrojati sve ono po čemu će građani da pamte SNS-ovce. A što se vladivine prava tiče: ako zavlada pravo, neće vladati Aleksandar Vučić, a to je za njega i njegove sledbenike već pitanje golog opstanka.

Aleksandar Vučić je u vršenju funkcije predsednika Republike, zloupotrebivši svoj ustavni položaj, ukinuo vrhovno ustavno geslo vladavine prava (član 3. Ustava Srbije) i parlamentarnu građansku demokratiju u Srbiji (član 1. Ustava). Zamenio ih je svojim ličnim režimom - autokratske, autoritarne vlasti (suprotno stavu 2. člana 2. Ustava), uz pomoć njemu slepo potčinjene partijske kamarile. Sopstvenim komentarima na sudski rad, kritikama i sugestijama on direktno negira princip nezavisnost sudstva i sudija (član 142), razarajući time i pravo na pravično suđenje (stav 1. člana 32).

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se u četvrtak iz Brisela, gde je prisustvovao radnom ručku koji je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen organizovala za lidere Zapadnog Balkana. Obratio se narodu Srbije.

- Razgovarali smo o planovima nove Evropske komisije, ali i o svemu što smo mi učinili na našoj evropskoj agendi. Pričali smo o zelenim koridorima, što je od suštinskog značaja za Srbiju, a verujem da ćemo uskoro postati i deo jedinstvenog evropskog platnog prostora. Naše je da se trudimo, borimo i ispunjavamo kriterijume, počev od vladavine prava - naveo je između ostalog Vučić.

Srpska napredna stranka je na vlast došla 2012. godine, kada je Tomislav Nikolić tesno pobedio Borisa Tadića na predsedničkim izborima i ta vladavina SNS-a, evo, traje već 12 godina. Od te 2012. je krenuo i uspon Aleksandra Vučića, koji je autokratskom vladavinom urušio institucije, pa umesto zakona vlada volja jednog čoveka. A sve to je dovelo do činjenice da imamo bezbroj nerešenih afera, na koje Republičko javno tužilaštvo (čitaj: Zagorka Dolovac) ćuti. Mali dodatak vladavini prava. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora koji je Skupštini Srbije predložila opozicija "imbecilan".Politički odgajanom u Šešeljevom vojvodskom krilu tinja u njemu i dalje mržnja prema srbomrzačkom Zapadu. Zabrazdilo je u njemu još nešto - duboki prezir prema tekovinama demokratije. A vladavinu prava svagda realizuju institucije. Vučić je uspostavio model vlasti u kome on direktno komunicira sa narodom, zaobilazeći parlament i institucije sistema. On manje-više o svemu presuđuje, a institucije, uglavnom, sprovode ono što on kaže. S druge strane, ni institucije se ne bore za nezavisnost i samostalnost, tako da deo odgovornosti pada i na njih. Prihvatajući da se o svemu odlučuje na jednom mestu - ministri, državne institucije i javna preduzeća sa sebe praktično skidaju odgovornost.

Sadašnje ponašanje Evropske unije prema Srbiji nije iznenađujuće zato što je njena spoljna politika zasnovana na načelu pragmatizma. Brisel vrlo dobro zna da je Srbija daleko od pristupanja Evropskoj uniji. Naivno je verovati da predsednik Vučić želi da Srbija uđe u Evropsku uniju jer on nikada ne govori o Srbiji kao članici Evropske unije, već samo o tome da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji. Zašto? Zato što bi mu ulazak Srbije u Evropsku uniju onemogućio da ostane na vlasti koliko želi. Ideja mu je da nastavi da simulira evropski put, a Evropska unija će se, kao i do sada, praviti da to ne vidi. Jer, Evropska unija podrazumeva određena ograničenja za vlast. Za takvu pogodnost EU bi nečim morala da "počasti" aktuelnu vlast koja prezire svaku pomisao o poštovanju demokratije i ljudskih prava, a to bi bilo dopuštanjem da malo divljaju unutar svojih granica po pitanju medija, neke nove Savamale, Rio Tinta, poniženih prosvetara i nutkanjem paštete od 37 dinara. A vladavina prava ne maže se na hleb. Jedno je deklarativno izjašnjavanje u prilog vrednosti EU, demokratije i vladavine prava, a druga je održavanje autokratije na delu u svakodnevnom životu.

Međutim, u škripcu ljudi reaguju neracionalno i prave greške, skloni su emotivnim reakcijama, često se vraćaju na fabrička, u ovom slučaju radikalska, podešavanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 17

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Supermen poza

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati