Društvo i ekonomija

D. Ljutić

19. 09. 2024. 15:31 36

DVA NA OKO Obrok od 22 dinara dnevno i SVI "SITI": Kako Toma Mona zamišlja ZLATNO DOBA

Tomislav Momirović je, kao i obično, briljirao svojim nivoom poltronstva kada je predsednik Aleksandar Vučić u pitanju. Tvrdi da su dva jajeta dovoljna da se najedete za početak, a možda i kraj dana. Čovek ima pravo da veruje u takve stvari, ali je nevolja ako je neko takav u poziciji da odlučuje. Ta kombinacija novih srpskih tehno ministara je dosta zastrašujuća, oni razrađuju različite varijante kako da napune budžete, s kojima kasnije rade šta god im padne na pamet. Šta da kažemo drugo kad ovde ljudski život nije vrednost koja je neprikosnovena?

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović je, gostujući na televiziji K1, ponovo izveo računicu koja nikako nema smisla. Naime, dok je govorio o cenama namirnica u okviru akcije "Najbolja cena", Momirović se dotakao i toga kako će samo dva jajeta u vrednosti od 22 dinara zasititi čoveka, kao i da je to "u nutritivno kvalitativnom smislu stvarno perfektan obrok". Da, i ako dodaš rudu parizera između - to je stvarno perfektno u kvalitativnom smislu.

- Dozvolite, jaje je 11 dinara. Pazite, obrok od 22 dinara je, pa mislim, obrok koji može da drži čoveka ceo dan sitim - izjavio je ministar trgovine.

Sad, probajte da zamislite da u Srbiji imate normalnog premijera. Taj premijer bi mu rekao - prijatelju, ti ne možeš tako da radiš u mojoj Vladi, neće to moći tako. Pa nisu građani glasali za nas zato da bi ti radio takve stvari. Naravno, kod nas je to prošlo kao nešto najnormalnije, čak postoji bojazan da je jako mnogo ljudi u Vladi Miloša Vučevića zaključilo da je Toma Moma šmeker. To je filozofija palanke, to je jedan provincijalni, jezivo provincijalni pogled na stvari, kao da je taj neki normalan svet izvan našeg ovog jadnog, bednog tora, neko kome ti možeš da zamazuješ oči. Da li će sad neko u svetu da misli, da je imidž Srbije popravljen zato što je Momirović postao ekspert za ishranu naroda srpskog ?

Dobro, dva jaja drže sitim ceo dan? Jaje, slava Vučiću, Tomi i onom "premijeru", košta 11 din. Dakle, 22 dinara dnevno i svi siti! 660 din mesečno. Eto! Zlatno doba! Minimalna penzija je 20.000 din. Jedeš za 660, platiš račune i za ostatak... Bahanalije! Banje, privatni doktori, putovanja, šampanjac, kavijar! Mi imamo tu neku situaciju u kojoj moramo još neodređeno vreme da trpimo, situaciju u kojoj će sva ta šizofrenija i sva ta kakofonija, koja se u ovih 12 godina nataložila u javnom diskursu Srbije, biti kanalisana kroz SNS. A ovaj svojevrsni promoter siromaštva je milioner i drzavni funkcioner. Upakovan na način Aleksandra Vučića, na jednu vrstu šlajfovanja u mestu. Kao one kineske lutke. Naučnici na Jejlu su utvrdili da bebe već od 6 meseci razlikuju dobre i loše lutke i loše udaraju po glavi. 

Dakle, ko su ti Vučićevi ljudi, i u moralnom i u političkom smislu? I ono što te zapravo negde najviše zgadi je upravo to, iza svih tih njihovih reči ne vidiš da postoji bilo šta smisleno, ali se neprekidno ponavlja. To je kao neka hronična bolest od koje se ne umire, pa kao živećeš nekako, tako je i SNS postala za Srbiju bolest - od koje se ne umire. Pa to je lepo, ali daj da vidimo da li se živi. U tom cinculiranju nama prolazi silno vreme, a zapravo se ne rešavaju ključni problemi, oni se odlažu zahvaljujući likovima poput Momirovića. Srbija zato i ne može da bude tretirana kao normalna zemlja Evrope.

Kako mi kao građani tako olako prelazimo preko činjenice da se neko sprda sa nama i ona dva pomenuta jajeta? Da li je to neka depresija, bezvoljnost, nemanje političke svesti, nemogućnost da se spajaju uzroci i posledice, ili u krajnjoj liniji građanstvo prihvata te mazohističke kriterijume koje kvazi elite političke nude.

Nego, da li je naprslo jaje bezbedno za jelo?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 36

ostavi komentar
Vidi još

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati