Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

18. 09. 2024. 16:24 5

Policija na FPN, istražuju sednicu Saveta na kojoj je za dekana izabran Slaviša Orlović

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, Odeljenje za borbu protiv korupcije, juče su došli na Fakultet političkih nauka i Upravi fakulteta uručili zahtev za dostavu podataka vezanih za sednicu Saveta fakulteta na kome je u junu ove godine Slaviša Orlović izabran za dekana. Policija ove podatke traži po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

U policijskom zahtevu, u koji je Danas imao uvid, Odeljenje za borbu protiv korupcije od fakulteta zahteva da im se dostavi fotokopija Statuta Univerziteta u Beogradu – Fakulteta političkih nauka, Poslovnik o radu Saveta, tonski zapis sednice Saveta održane 7. juna ove godine (kada je za dekana izabran Orlović), zapisnik i drugu dokumentaciju sa sednice Naučno-nastavničkog veća od 30. maja, akt o zakazanoj sednici Saveta, spisak svih članova Saveta, kao i spisak drugih lica koja su prisustvovala u prostoru fakulteta pre, za vreme i nakon održavanja sednice na kojoj je izabran Slaviša Orlović.

Podsetimo, pofesor FPN Slaviša Orlović izabran je za dekana na sednici Saveta FPN-a koja se održala u junu mesecu ove godine. On je ujedno bio i jedini kandidat. Izbor Slaviše Orlovića je protekao veoma burno.

Više desetina studenkinja, studenata i građana je bilo ipred FPN-a gde je Savet Fakulteta političkih nauka glasao o izboru dekana.

- Nakon što je 2014. smenjen sa mesta prodekana zbog prijave za seksualno uznemiravanje, a koje se nastavilo i deceniju kasnije još uvek traje, smatramo da je naša dužnost da zaštitimo sebe i pobrinemo se da fakultet bude bezbedno mesto - stajalo je u pozivu studenata na protest.

Nakon završetka sednice pobedu Slaviše Orlovića je proglasio član Saveta Uroš Šuvaković koji je kao najstariji vodio sednicu, pošto su i predsednik i njegova zamenica podneli ostavke.

Odmah nakon vesti da je Orlović izabran za dekana on je izjavio da podnosi ostavku.

- Svestan da bi dugotrajna sporenja i tumačenja, kao i eventualni sudski postupci u vezi sa izborom dekana blokirali normalno funkcionisanje fakulteta, stavljajući fakultet na prvo mesto, postupajući odgovorno, dostojan poverenja koje su mi koleginice i kolege ukazale kao kandidatu za dekana, dosledan svojim demokratskim uverenjima, ne želeći da deli m fakultet, podnosim ostavku na mesto izabranog dekana, svestan da u ovakvoj atmosferi ne bi mogao da realizujem program koji je podržala većina članova Naučno nastavnog veća - stajalo je tada u saopštenju Slaviše Orlovića.

Međutim, pre nekoliko dana "Vreme" je došlo do saznanja da će Orlović ipak stupiti na mesto dekana Fakulteta političkih nauka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati