Društvo i ekonomija

[ Izvor: Nova.rs ]

17. 09. 2024. 07:33 2

Vlast uzima tri kredita i zadužuje nas za još 300 miliona evra: Na šta će da potroše toliki novac

Srbija duguje više od 38 milijardi evra - to kažu poslednji zvanični podaci za jul ove godine. Kao da to već nije dovoljno, zadužićemo se za još više od 300 miliona evra, u tri različite pozajmice.

Srbija duguje nešto više od 38 milijardi evra, što znači da je naš javni dug tačno 50 odsto bruto domaćeg proizvoda, te naša zemlja, prema ocenama stručnjaka, spada u zemlje srednje zaduženosti.

Iako bi to trebalo da bude dobra vest, činjenica je da aktuelna vlast nemilice troši novac, te nekada deluje da zaduživanjima nema kraja. Tako ni sledeća sednica Skupštine Srbije neće proći bez rasprave o novim zaduživanjima.

Iako će poslanici o tim zaduživanjima možda raspravljati, jasno je da će ih vladajuća većina usvojiti, čime će Srbiju zadužiti za dodatnih 300 miliona evra.

Za saradnju sa Italijom - 200 miliona evra

Prvi predlog koji se tiče zaduživanja odnosi se na zajam kod Dojče banke i Societe Generale, u iznosu od čak 200 miliona evra, odnosno po 100 miliona od obe banke. Ovoliki iznos biće iskorišćen, kako se navodi u predlogu zakona u koji je Nova.rs imala uvid, za "opšte tekuće budžetske i operativne potrebe". Ovo je, inače, Predlog zakona o potvrđivanju SACE (italijanska finansijska institucija za osiguranje) ugovora o kreditnom aranžmanu, koji je potpisan krajem avgusta.

- Memorandumom o razumevanju, potpisanim u Rimu 21. marta 2023. godine između Vlade Srbije i italijanske izvozno-kreditne agencije (SACE), u vlasništvu i pod kontrolom italijanskog Ministarstva ekonomije i finansija, strane su se obavezale da stvore okvir za saradnju u cilju istraživanja novih mogućnosti i jačanja ekonomske i trgovinske saradnje između Italije i Srbije - navodi se u obrazloženju.

Kako se dalje navodi, Memorandum se posebno fokusira na razmenu informacija o novim poslovnim prilikama, podršku italijanskom izvozu u Srbiju, organizaciju poslovnih i obrazovnih inicijativa za povezivanje između italijanskih i srpskih predstavnika, pružanje podrške pozicioniranju italijanskih kompanija u srpskim lancima snabdevanja…

Što se tiče kamata koje ćemo plaćati, ona je varijabilna, odnosno promenljiva, što znači da zavisi od prilika na finansijskom tržištu. Konkretno, šestomesečni euribor, koji trenutno iznosi 3,271 odsto, biće uvećan za maržu od 1,65 odsto - i tako će se računati kamata. Rok otplate je devet godina, u 18 jednakih polugodišnjih rata.

Za prevenciju bolesti - 70 miliona evra

Vlada planira da podigne i kredit od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, i to za Projekat prevencije i kontrole nezaraznih bolesti. Za tu namenu, država će podići kredit od 70.700.000 evra. U opisu ovog projekta navodi se da će za osoblje u primarnoj zdravstvenoj zaštiti biti obezbeđene obuke za prevenciju nezaraznih bolesti, kao i "rešavanje izazova u vezi sa nasiljem u porodici i podrškom mentalnom zdravlju".

Dalje, objekti primarne zdravstvene zaštite će se renovirati, sprovodiće se kampanje za podizanje svesti o zdravom načinu života, nabaviće se nova oprema…

Za unapređenje zemljišne administracije - 30 miliona evra

Još jedan projekat za koji će nas država zadužiti jeste unapređenje zemljišne administracije, za koji će kredit dati ponovo Međunarodna banka za obnovu i razvoj. Konkretno, kredit koji će ova banka da odobri iznosiće 30 miliona evra.

Ovaj projekat sastoji se od implementacije Sistema masovne procene vrednosti nekretnina, uspostavljanja katastra infrastrukture, proširenje Registra rizika, podrške za Digitalni arhiv…

Inače, implementacija nekih od ovih projekata već je počela. Primera radi, na sajtu Republičkog geodetskog zavoda nalazi se baza podataka o cenama nepokretnosti u Srbiji.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Prečica

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati